Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joke Buis over haar nieuwe lied ‘Laat Alles Los’

'Ik wilde graag zelf zo’n liedje maken dat voor het slapengaan geruststelt'

‘Ik lig hier in mijn bed naar het plafond te staren. En ik weet even niet waar ik beginnen moet.’ Dit zijn de eerste woorden uit het nieuwe lied ‘Laat Alles Los’ van Joke Buis. Eva mag de videoclip bij dit nummer als eerste met jou delen. Maar waar gaat dit prachtige nummer eigenlijk over? Joke vertelt.

Deel:

“Wanneer ik als tiener van alles op een dag had gedaan en ik in bed ging liggen, zette ik de stereotoren aan om naar liedjes te luisteren. Dat waren liedjes waar ik rustig van werd, van Cindy Morgan bijvoorbeeld. Deze nummers lieten mij weten dat God dichtbij was en over mij waakte. Ik had dat als tiener nodig. Nu heb ik nog steeds weleens een drukke dag, zo’n dag dat mijn hoofd nog even door piekert. Dan luister ik weer een paar liedjes met als boodschap ‘het is oké’ en dan hoor ik God weer: ‘Ik ben dichtbij jou, laat maar los.’ Ik wilde nu heel graag zelf zo’n liedje maken dat voor het slapengaan geruststelt.”

Ik laat alles los, niet uit gemakzucht, maar omdat God al weet wat ik vergeet te zeggen.

“Als ik op bed lig, dan bid ik voor alle namen die in me opkomen. Soms vergeet ik er een paar of val ik halverwege in slaap. Het laatste gebed van de dag vind ik soms ook gewoon lastig. Ik heb dan nog zoveel vragen, er liggen nog zoveel dingen open. Dan denk ik: kan ik nu stoppen of ben ik nog iets vergeten? Wanneer is een gebed genoeg? Met ‘Laat Alles Los’ wilde ik graag vertellen dat ik alles wat er in mijn hoofd omgaat, mag loslaten, want God is dichtbij me. En ook al val ik in slaap, God blijft bij me en Hij waakt over mij. Ik laat alles los, niet uit gemakzucht maar omdat God al weet wat ik vergeet te zeggen. Die wetenschap geeft zo’n geruststelling. Dit lied begon dus echt bij mezelf, elk lied begint bij mezelf. Het helpt mij, en van daaruit geef ik die geruststelling graag door aan anderen.”

Voor dit nummer wilde ik een nachtgevoel creëren.

Afgelopen donderdag is het nummer ‘Laat Alles Los’ uitgebracht. Joke: “Ik heb heel veel mooie reacties ontvangen. Ik houd heel erg van die wisselwerking tussen vertrouwd en nieuw. Ik wilde dan ook heel graag in mijn nieuwe nummer een kinderliedje verwerken dat ik altijd zong voor het slapen gaan ‘Ik ga slapen, ik ben moe’. Ik heb het al een aantal keren gezongen bij concerten en als ik dan de zaal in keek, zag ik die herkenning. Dat zeiden mensen ook na afloop, alsof ze zich weer thuis voelden, bij hun ouders of bij God.”

Videoclip ‘Laat Alles Los’
Eva mag de videoclip bij Joke’s nieuwe nummer ‘Laat Alles Los’ exclusief met jou delen. Joke: “De sfeer was ook heel huiselijk, dichtbij en puur. We zitten in de clip dan ook in de huiskamer, ik zit op de grond, een intieme sfeer, kaarsen aan. Alsof je zo bij ons zou kunnen aanschuiven. Voor dit nummer wilde ik een nachtgevoel creëren. De eerste akkoorden van de piano, die zijn dan ook heel nachtelijk.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
zelf geschreven nummers zijn anders, ze staan dichter bij mezelf, dat kan kwetsbaar zijn.

Joke schrijft sinds een jaar haar eigen nummers, daarvoor bewerkte ze oude kerkliederen. Joke: “Ik vind het heel mooi om dat wat in mijn hoofd zit, te vangen in een liedje. Én om dat vervolgens voor anderen te zingen en te zien dat het hen ook helpt. Het is zo bijzonder om te zien dat een lied tot steun kan zijn voor anderen en dat ze kunnen inspireren. Vertrouwde kerkliederen zijn ook van grote waarde voor mij, en die emotioneren mij ook, maar dat waren samenzangliederen. Dat herinnerde mij bijvoorbeeld aan de tijd met mijn opa en wat hij altijd zei over God. Eigen geschreven nummers zijn anders, het staat dichter bij mezelf. Ik laat meer van mezelf zien, dat kan kwetsbaar zijn.”

Een stukje tekst uit het lied ‘Laat Alles Los

‘Ik lig hier in mijn bed naar het plafond te staren. 
En ik weet even niet waar ik beginnen moet. 
Ik fluister mijn gebed, kleine dingen, grote vragen. 
En ik noem de namen, je kent ze, en dat is goed.

Ik laat alles los, omdat ik diep van binnen weet dat U mij nooit vergeet. 
U laat mij niet los. 
Ik weet dat U waakt, nu ik het rusten laat, hier bij U.’

Over Joke Buis

Joke Buis is vooral bekend door haar bewerkingen van oude kerkliederen. Met deze bewerkingen blies zij nieuw leven in de nummers. Hiermee raakte en raakt ze nog steeds zowel jong als oud. Sinds een jaar bewandelt Joke een nieuw pad door zich te richten op haar muzikale project ‘Vertrouwd & Nieuw’. Ze maakt daarvoor nieuwe nummers, met thema’s die haar hart raken.

Nog meer mooie muziek? Bekijk hier de clip van 'Travel light' dat The Bowery speciaal voor Eva schreef

--:--