Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joke liep het Pieterpad nadat haar schoonzus overleed

‘Het Pieterpad is voor mij het Corinapad geworden’

Normaal gesproken vliegt Joke (57) naar de andere kant van de wereld voor een vakantie, totdat haar schoonzusje Corina ernstig ziek wordt en overlijdt. Noodgedwongen blijft ze in Nederland en loopt ze samen met haar man en zwager het 498 kilometer lange Pieterpad. “Achteraf bleek dit de beste beslissing die we op dat moment hadden kunnen nemen…”

Deel:

Verre vakanties

“Als je over het Pieterpad begint, word ik gelijk enthousiast! Al vele jaren maken ik en mijn man mooie grote reizen en vakanties naar verre landen, zoals Australië, Amerika, Nieuw-Zeeland, Thailand, Maleisië, Borneo en Canada. Dat is geweldig om te kunnen doen en bijzonder om mee te mogen maken. In 2018 besloten we eens een keer wat dichter bij huis te blijven. We boekten een rondreis door Italië.”

Ernstig ziek

“Alles was gepland en geboekt, toen het noodlot in onze familie toesloeg. Mijn schoonzusje Corina – en al 44 jaar mijn vriendin – bleek ernstig ziek en had niet lang meer te leven. Omdat haar conditie heel snel achteruitging, annuleerden wij direct onze vakantie. Dat was nu even niet belangrijk. We wilden zoveel mogelijk bij haar en de familie zijn. Op de dag dat wij zouden vertrekken naar Italië, overleed ze.”

‘Gewoon’ vakantie

“Na een heftige, bijzondere en onvergetelijke tijd hadden wij wel nog ‘gewoon’ vakantie. Alsnog naar Italië gaan vonden we geen optie en naar een ander land ook niet. Ons hoofd stond er niet naar, er was zoveel verdriet. Toen opperde mijn man om aan het Pieterpad te beginnen. Gewoon lekker in eigen land. Lukte het niet, dan waren we zo weer thuis. Dat klonk eigenlijk wel fijn. Achteraf bleek dit de beste beslissing die we op dat moment hadden kunnen nemen…

Ons hoofd stond er niet naar, er was zoveel verdriet

Het Pieterpad

“Wij startten met het Pieterpad in Pieterburen. Een paar wandelschoenen aan, wandelgids mee, rugzakje om met wat eten en drinken, fotocamera om de schouder en gaan. Wat er zo leuk is aan deze wandeltocht? Nou, eigenlijk alles.... Je hebt zó weinig nodig om het leuk te hebben. Mooi of slecht weer, je bent de hele dag buiten. Nederland is zo mooi en te voet zie en hoor je zoveel meer. De prachtige natuur met mooie vergezichten, landerijen, boerderijen, de vogels die fluiten, mensen die een vriendelijk praatje maken, bossen, kerken, kapelletjes, kleine dorpjes en grotere steden. Het kwam allemaal voorbij.”

Gepuzzel

“De route van het Pieterpad staat goed beschreven in de gids en is overal goed aangegeven met rood-witte pijltjes. Daardoor is fout lopen haast niet mogelijk. Logistiek was het zeker in het begin een uitdaging. Wat is handig? Waar zetten we de auto en hoe komen we dan weer terug? Dat gepuzzel maakt het ook weer leuk. Je bent niet alleen bezig met wandelen, maar ook met alles eromheen. Als slaapplek kozen wij steeds voor een klein hotel of een B&B. Maar wil je wat meer low budget, dan kun je goed terecht bij bijvoorbeeld Vrienden van de Fiets.

Alles proeven

“Wij liepen elke dag tussen de 20 en 25 kilometer over het Pieterpad. Ook daarin heb je alle vrijheid. Wil je meer of minder lopen, kan dat uiteraard ook. Het is geweldig om te zien hoe het landschap van Noord naar Zuid verandert. Van vlak en wijds naar bosgebied en heuvels. Zo heeft ook elke streek een specialiteit: de Groninger koek, de Gelderse pannenkoek, de Limburgse vlaai en alles wat ertussen zit. Natuurlijk hebben we het allemaal geproefd!”

Eigen tempo

“De meeste routes hebben we met z'n tweeën gelopen. Heerlijk rustig, je eigen tempo bepalen. Wil je praten, dan kan dat. Wil je stil zijn? Dan is dat ook goed. Zo ontspannen! Pas wel op, want het Pieterpad werkt verslavend. Toen we in augustus 2019 onze laatste kilometers maakten en arriveerden op de Pietersberg in Maastricht, gaf dat een geweldig gevoel. Tegelijkertijd voelde het vreemd, want het hield het nu ook op.... Gelukkig zijn er genoeg langeafstandswandelingen in Nederland. De Limes route en de Elfstedentocht worden onze nieuwe uitdagingen.”

Een lach en een traan

“We begonnen aan het Pieterpad met vooral in het begin heel veel tranen en later steeds meer met een lach. Voor ons is het Pieterpad het Corinapad geworden. Al heb je nog zoveel landen gezien, deze wandeltocht is zo simpel en juist daardoor heel bijzonder!”

Lees ook: Omgaan met rouw: ‘Je komt niet zozeer over je verdriet heen, je gaat er dóórheen’

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--