Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joline Zuidema: 'Het kán niet zo zijn dat de Jongerendag stopt'

Spreker en reli-coach steunt actie BEAM

Deel:

Joline Zuidema is spreker, trainer en reli-coach. Kijkers van de BEAM Kerkdienst kennen haar van haar preken op zondagmorgen. Ze ondersteunt graag de inzamelingsactie voor de EO-Jongerendag, die onlangs in deze dienst van start ging.

“Mijn tienerjaren hingen van christelijke festivals, conferenties en concerten aan elkaar. Ik heb zo veel herinneringen aan de Jongerendag, die ik samen met vrienden bezocht. We werden bemoedigd en genoten van worship, waarna we ons zakgeld opmaakten aan slechte broodjes, WWJD-polsbandjes, cd’s en buttons. Als ik zie hoe de jongeren door corona zijn geraakt, is het voor hen heel belangrijk om geestelijk opgeladen te worden. Het kán niet zo zijn dat dit nu stopt.”

Wie is Joline Zuidema?

• 32 jaar
• Spreker, trainer en docent op het gebied van bezield, geworteld leven met God
• Studeerde theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede
• Spreekt tijdens (jongeren)kerkdiensten (zoals de BEAM Kerkdienst), conferenties, geeft les aan De Wittenberg, geeft een-op-een reli-coaching
• Auteur van Hier is rust. Vol aandacht leven met God.

Hoe ervaar je de BEAM Kerkdienst?
“Tijdens de dienst sta ik helemaal ‘aan’ en geniet ik ervan om samen met het team veel jongeren thuis te bereiken. Inmiddels hebben ze vaak hun hele gezin aangestoken. Ook trekt de dienst randkerkelijken en mensen die aangeven eigenlijk niet te geloven.”

Wanneer heb ik een reli-coach nodig?
“Als je rondloopt met een bepaalde vraag of juist een verlangen op het gebied van je geloof – in relatie tot God. Dat kan een heel praktische vraag zijn, of juist een meer emotionele of filosofische twijfel. Ik loop in die levens- en geloofsfase een stukje met je mee op. Letterlijk, in het bos, vaak in combinatie met wat oefeningen.”

Help de EO-Jongerendag

De EO-Jongerendag is dé plek waar duizenden jongeren uit alle kerken en daarbuiten bij elkaar komen en zien dat ze niet alleen staan in hun geloof. Nu meer dan ooit is deze dag belangrijk. Jarenlang betaalden we als EO de extra kosten van dit evenement helemaal zelf. Helaas is dat niet meer mogelijk en vragen we jouw hulp. Lees hier hoe je kunt helpen.

Welk moment in je leven wil je opnieuw beleven?
“De eerste momenten na de geboorte van mijn dochters. Bij onze oudste dochter luisterden we direct naar het lied ‘You can have it all, Lord. Take this life and breathe on; this heart that is now Yours’. Ik zou willen dat je die heerlijke eerste babygeur voor altijd in een potje zou kunnen bewaren.”

Lees ook: Zo ontstond de EO-Jongerendag
Lees ook: Zo ontstond de EO-Jongerendag

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal van Ester, die we leren kennen als een intelligente vrouw, met durf, en vertrouwen. Haar wortels op waarde schattend. Ze durft in te gaan tegen de cultuur waarvan ze onderdeel is. Ester is bereid om haar leven op het spel te zetten en blijft trouw aan haar God. Een moedige vrouw met een missie, die ons een spiegel voorhoudt: durf ik een Ester te zijn?”

Ester is een moedige vrouw met een missie die ons een spiegel voorhoudt

Waar staat de mooiste kerk?
“De mooiste kerken zijn voor mij gekoppeld aan reizen en plaatsen. In Lima (Peru) bezocht ik een kerk die indruk maakte vanwege de mensen en hun verhaal. In Baak liep de Sint Martinuskerk op onze trouwdag in één lange stoet uit; een kerkje bomvol kleuren, kunst en licht. Maar ‘de mooiste kerk’ is de plek waar mensen echt levens en harten met elkaar durven delen, en juist over kerkmuren heen één God aanbidden.”

Geschreven door

Bart van Delen

--:--