Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joline Zuidema in Levensbepalend: 'Als kind was ik me al heel bewust van God'

In deze aflevering van Levensbepalend is Joline Zuidema te gast. Ze is theoloog, spreekster, reli-coach en trainer in Christfulness. In 2019 komt haar boek 'Hier is rust uit.' In gesprek met Elsbeth Gruteke vertelt ze over de geloofszoektocht die ze als tiener maakt, het verlies van haar vader maar ook over leven in een gemeenschap in Zuid-Frankrijk.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geloofszoektocht

Joline kijkt graag over kerkmuren heen. Ze groeit op in een ondernemersgezin in de omgeving Renswoude. Haar ouders nemen haar mee naar een PKN. Toch voelt ze zich daar niet helemaal thuis. Via schoolvrienden maakt ze ook kennis met evangelische wereld. Haar ouders geven haar volop de ruimte in haar geloofszoektocht. Joline gaat Theologie studeren aan de Christelijke Hogeschool Ede, in die tijd ontdekt ze de spiritualiteit van Taizé en Iona. Er gaat een nieuwe wereld voor haar open.  

Verlies

Een bepalend moment voor Joline is het verlies van haar vader. Hij overlijdt plotseling aan hartfalen als Joline 21 is. De avond daarvoor is het hele gezin nog naar een concert geweest waar het nummer ‘Fragile’ van Sting gezongen wordt. Die woorden blijken achteraf op een verdrietige manier toepasselijk. Hoewel Joline de tijd neemt om het verlies te verwerken heeft ze in die tijd niet de behoefte om aan God de ‘waarom-vraag’ te stellen.

Gemeenschap

Een andere ervaring die ze bespreekt vond plaats afgelopen zomer. Ze leefde in Zuid-Frankrijk voor een aantal weken in een gemeenschap en die ervaring smaakte naar meer. Ze vindt het bijzonder om optrekken met mensen die uit allerlei verschillende tradities komen maar die gemeenschappelijk hebben dat ze zoeken naar God.

Over de podcast Levensbepalend

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5.  

--:--