Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jonge dominees vragen aandacht voor predikantentekort

Eerste pinksterdag uitgeroepen tot Roepingenzondag

Het predikantentekort in de Protestantse Kerk in Nederland wordt steeds nijpender, terwijl ook andere ambten en functies steeds lastiger te vervullen lijken. Twee jonge voorgangers hebben daarom 28 mei – eerste pinksterdag – uitgeroepen tot Roepingenzondag.

Deel:

Mark de Jager, predikant van de gereformeerde Brug-Eskerk in Dwingeloo en voormalig Jonge Theoloog des Vaderlands, lanceerde dit initiatief samen met Gert de Kok, predikant van de hervormde gemeente Nunspeet (wijk Hulshorst).

“Het is bedoeld als de spreekwoordelijke steen in de vijver”, legt Mark de Jager uit. “We zijn beiden relatief jong predikant in een kerk waarin steeds minder dominees zijn en de werkdruk toeneemt, en er te weinig nieuwe predikanten bij komen. We vonden dat er vanuit de landelijke PKN te weinig aandacht is voor deze problematiek. We zijn blij met de campagne die de PKN onlangs samen met diverse onderwijsinstellingen heeft gelanceerd om nieuwe theologiestudenten te werven (zie kader, red.). Dat is een mooie eerste stap, maar er is een bredere bezinning nodig.”

Waarom koppelen jullie deze Roepingenzondag aan Pinksteren?
“Bij roepingen gaat het om de vraag: waar roept God je toe? Wil Hij misschien wel dat je predikant wordt, of een bepaald ambt of een functie op je neemt? De heilige Geest zet mensen aan om – op allerlei plekken in de kerk – aan de slag te gaan. Pinksteren, als feest van de Geest, is een mooi moment om daar bewust bij stil te staan. In de preek, maar ook in het gebed.”

Is het probleem zo urgent dat jullie de stormbal hijsen?
“Ja. De helft van alle PKN-gemeentes in Groningen en Drenthe is volgend jaar vacant. Nu is dat al zo’n vijfendertig procent. De situatie hier is helaas niet uitzonderlijk; de rest van Nederland gaat er hard achteraan. Dominees zouden vijf keer per zondag kunnen preken, door alle open preekbeurten. Om nog maar te zwijgen van alle doop- en trouwdiensten en begrafenissen waarvoor predikanten worden gezocht.”

Hoe is de respons op jullie initiatief?
“We hebben veel positieve reacties gehad. Binnenkort gaan we met de landelijke PKN om de tafel, om te zien of we samen materiaal kunnen ontwikkelen voor deze zondag. Wij zouden het supermooi vinden als kerken concreet gaan nadenken over de vraag hoe ze kunnen bidden om meer roepingen, en hoe ze mensen kunnen stimuleren na te denken over de vraag of de theologiestudie iets voor hen is, of om ja te zeggen tegen een andere taak in de kerk.”

Heb je, ondanks deze zorgelijke tendensen, hoop voor de kerk?
“Jazeker! De kerk is van God. Hij laat Nederland niet los. Ook zonder dominees gaat het wel verder. Tegelijk mogen we ons inzetten om die kerk zo goed mogelijk zichtbaar te houden, en onze gaven voor haar in te zetten. Maar gelukkig hangt het uiteindelijk niet van mij af – en al helemaal niet van deze Roepingenzondag.”

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--