Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joram Kaat: ‘We financieren de EO-Jongerendag met elkaar’

De fundraising voor EO-Jongerendag 2024 is begonnen

Vijftienduizend jongeren bij elkaar die Gods liefde ervaren door een lied, getuigenis of het samenzijn: het gebeurt op de EO-Jongerendag. Twee keer eerder is deze dag georganiseerd met de hulp van duizenden giftgevers, kerken en bedrijven. Om dit in 2024 voor elkaar te krijgen, start EO BEAM opnieuw een fundraising. Jongerendag-presentator Joram Kaat beantwoordt de meestgestelde vragen.

Deel:

Waarom is deze fundraising nodig?

“Heel simpel: omdat we weer een EO-Jongerendag willen organiseren en dat kost ontzettend veel geld. De EO betaalt een groot gedeelte en de rest financieren we met elkaar. Ik vind het een mooi concept dat de volwassenen dit mogelijk kunnen maken voor de tieners. Het is een coproductie voor de volgende generatie.”

Waarom blijven jullie de EO-Jongerendag organiseren?

“Omdat tieners positieve geloofservaringen nodig hebben. Zo zien ze dat ze niet alleen zijn in hun geloof en krijgen ze praktijkvoorbeelden van hoe God werkt in de levens van leeftijdgenoten. Het mooie van de jongerendag is dat deze dag hélemaal is gericht op deze doelgroep. Toen ik als tiener de dag bezocht, vond ik het waardevol om te zien dat God ook mijn taal sprak.”

Wat voor reacties krijgen jullie na een EO-Jongerendag?

“Als mediamakers vertellen wij verhalen. Dus vooraf bedenken we enthousiast dat bijvoorbeeld de spreker op bepaalde momenten een woord moet noemen om indruk te maken. Maar achteraf lezen we in enquêtes dat tieners zijn geraakt door gebeurtenissen die wij helemáál niet hadden voorzien. Dit jaar deelde de zanger van de band We Are Messengers kort iets over zijn ervaring met mentale problemen. Veel jongeren herkenden het en werden erdoor geraakt. We delen duizenden momentjes uit en iedereen neemt iets anders mee. Uiteindelijk is het natuurlijk de heilige Geest die erdoorheen werkt.”

Blijft de fundraising jaarlijks terugkeren?

“Dat denk ik wel, omdat ik niet verwacht dat de EO volgend jaar opeens wél genoeg geld heeft. En we hebben de vorige twee keren gezien dat het werkt. De fundraising is trouwens geen reddingsactie. Nee, heel veel mensen financieren de jongerendag mee. Dit is nu de manier waarop we ervoor zorgen dat de EO-Jongerendag kan blijven bestaan.”

Oproep van Joram

“Met de vorige 47 edities zijn er miljoenen mensen naar de EO-Jongerendagen geweest. Misschien was jij zo iemand, heb je iets moois ervaren en gun je dat andere jongeren ook. En als je wilt dat tieners op een gave, relevante en leuke manier in aanraking komen met God en het geloof: help ons. Zodat we ‘ja!’ kunnen antwoorden op de vraag: volgend jaar weer?”
Doneren kan via EOjd.nl of door een bedrag over te maken naar NL04 INGB 0655 141 634 o.v.v. EO-Jongerendag.

Is het een idee om de dag wat kleiner op te zetten?

“We hebben álle opties onderzocht. Van kleinere dagen door het land heen tot het combineren met een ander evenement. Een kernelement is de grote groep jongeren bij elkaar, dat willen we behouden – evenals de hoge kwaliteit. Tieners hebben duidelijk behoefte aan de EO-Jongerendag, want het is elk jaar uitverkocht. Wel bezuinigen we zo veel mogelijk. En we hebben door de jaren heen veel goodwill gecreëerd met artiesten, waardoor zij voor een lager bedrag graag komen optreden.”

Kan de ticketprijs omhoog?

“Vroeger was de dag zelfs gratis, inmiddels is de ticketprijs een paar keer verhoogd. We zijn nog steeds extreem goedkoop. We willen de tieners bereiken, dus kunnen geen 80 euro aan hen vragen.”

Hoeveel geld is er nodig en waar gaat dit naartoe?

“We moeten dit jaar 400.000 euro ophalen. Hiermee vullen we de begroting aan. Het gaat dus overal naartoe: artiesten, sprekers, een podiumstuk, beveiliging…”

Welk misverstand over de jongerendag wil je de wereld uit helpen?

“Sommigen denken dat de EO hier genoeg geld voor heeft. We hébben veel geld, maar we dóén ook veel. Een hoop mensen hebben geen idee hoeveel het kost om zo’n evenement te organiseren. We geven geen euro te veel uit, dus ik hoop dat mensen ons daarin vertrouwen. Die ervaring heb ik gelukkig wel.”

Wat waren de reacties op de vorige twee fundraisingsacties?

“Ik heb eens met de BEAM-redactie een avond gebeld naar ouders, om te vragen of ze wilden doneren. De meesten deden dat met liefde. Anderen gaven aan dat ze het niet konden betalen, dat is natuurlijk niet erg. Ook vertelden veel mensen over hun mooie ervaringen op de jongerendagen, waarbij ze Henk Binnendijk vaak noemden. En zo haalden velen een specifiek moment van de dag terug. Dat vind ik gaaf, want het laat zien dat zoiets je je hele leven bijblijft.”

Hoe kunnen lezers helpen meer geld op te halen?

“Alle Visie-lezers, alle EO-leden bij elkaar… We zijn met een gigantische groep mensen. Sommigen organiseren van alles om geld op te halen, dat is fantastisch! Tegelijkertijd denk ik: als we állemaal een tientje – of meer, of minder – geven, hebben we het benodigde bedrag opgehaald.”

Beeld: Nathan Reinds

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--