Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joram Kaat gaat in podcast op zoek naar zijn vader

'Ik heb hem nog nooit echt gesproken'

EO-presentator Joram Kaat groeide op zonder vader. In de podcast Who’s your daddy? gaat hij op zoek naar zijn vader én naar zichzelf. “Toen ik jong was, maakte ik als enige in mijn klas met Vaderdag een cadeautje voor mijn moeder.”

Deel:

“Mijn ouders zijn gescheiden voordat ik geboren werd, en ik ben opgegroeid zonder mijn vader,” vertelt Joram. “Ik heb hem ook nooit echt gesproken. In deze podcast van zes afleveringen ga ik uitzoeken wat de impact daarvan is op mijn leven.”

Kwetsbare zoektocht

“Ik heb nog nooit zoiets persoonlijks gemaakt, dus het is wel spannend om deze zoektocht te delen.” Glimlachend: “Een van de redenen dat ik presentator ben geworden is dat ik het fijn vind om over ánderen te praten. Dus het is voor mij best lastig om op deze manier alles zo open en bloot te delen. Maar ik ga all the way, dat zeker. Het is allemaal erg kwetsbaar, maar het voelde eigenlijk heel goed.”

In de podcast spreekt hij zijn broer en zus en allerlei experts. “Uiteindelijk neem ik ook contact op met mijn vader. Dus het is een persoonlijke en kwetsbare zoektocht naar hoe het missen van mijn vader mijn leven beïnvloedt. Er zijn ontzettend veel mensen die in een gebroken gezin – zoals dat dan genoemd wordt – opgroeien, of zonder een van beide ouders. Dat heeft gevolgen voor hoe je jezelf vormt als persoon, hoe je in het leven staat en hoe je je gedraagt.”

Ik zoek altijd naar bevestiging en erkenning

Bevestiging

Die gevolgen merkt hij zelf ook, geeft Joram aan. “Ik zoek bijvoorbeeld altijd naar bevestiging en erkenning en ik wil graag dat mensen mij leuk vinden. Toen dacht ik: misschien komt dat wel doordat mijn vader is weggegaan. Zoek ik mijn erkenning ergens anders omdat hij mij die nooit heeft gegeven. Zo had ik nóg wel een aantal ideeën en daar wilde ik mee aan de slag. En voordat ik de kans niet meer zou hebben, had ik toch altijd wel dat verlangen om met mijn vader het gesprek aan te gaan. Vroeger maakte ik op Vaderdag – als enige uit mijn klas – iets voor mijn moeder, omdat ik mijn vader niet kende. De eerste aflevering van de podcast komt daarom online op Vaderdag.”

Voor iedereen leerzaam

“Los van de vraag of je nou met beide ouders of met één ouder bent opgegroeid, denk ik dat het belangrijk en waardevol is om te onderzoeken uit wat voor gezin je komt en hoe je ouders zijn opgegroeid,” vervolgt Joram. “Want er zijn bepaalde patronen die je van ze overneemt, of je dat nu wilt of niet. Ik gun het iedereen om zo je eigen leven en je eigen opvoeding te evalueren en te ontleden. Om even in de spiegel te kijken en op die manier naar je jeugd te kijken. Ik denk dat het je leven een stuk leuker kan maken als je daar actief mee aan de slag gaat.”

Tekst: Tamara Brandemann

De eerste aflevering van ‘Who’s your daddy?’ is te beluisteren op zondag 20 juni. De podcast is te vinden via de bekende podcastkanalen.

--:--