Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jorieke en Leonie zijn tweelingzussen én beste vriendinnen

‘Ze werd rustig, doordat ik naast haar in het ziekenhuisbed lag’

Je hoort wel vaker van de bijzondere band die er tussen tweelingen kan zijn, en in het geval van Jorieke en Leonie (36) klopt dit helemaal. Illustratief voor deze intense verbondenheid is een ingrijpende gebeurtenis uit hun jeugd, waarbij Jorieke ernstig gewond raakte.

Deel:

Jorieke vertelt: “Op mijn zesde raakte ik betrokken bij een ernstig auto-ongeluk waarbij mijn oma overleed. Ik overleefde het, maar was er slecht aan toe. Ik kwam in het ziekenhuis terecht met een schedelbasisfractuur en een gescheurde milt. Volgens de artsen was ik heel erg onrustig, maar dit veranderde toen Leonie mijn ziekenhuiskamer binnenkwam. Op advies van de artsen heeft Leonie toen naast mij in het ziekenhuisbed geslapen.”

Rollen omgedraaid

Gelukkig kwam Jorieke er weer helemaal bovenop. Maar de gebeurtenis liet wel sporen na. Jorieke: “Ik ben de oudste van ons twee en nam tot het ongeluk altijd een beetje de leiding. Maar na dat ongeluk draaiden de rollen om en ging ik meer op Leonie steunen.” Toen Leonie voor haar relatie en werk naar de andere kant van het land verhuisde, was dit dan ook erg ingrijpend. Leonie: “We moesten loskomen van elkaar. En hoewel het een ingewikkelde fase was, was het heel goed om een eigen identiteit te ontwikkelen en een eigen netwerk op te bouwen.”

Melanoom

De zussen zijn enorm bij elkaar betrokken. Al waren er ook twee sleutelmomenten waarbij ze elkaar juist misten. Zoals in 2014, toen het gekke plekje op Joriekes huid een melanoom bleek te zijn. Leonie: “Ik was net voor vier weken op vakantie in Indonesië met mijn man, toen Jorieke het slechte nieuws kreeg. Ik vond het heel erg moeilijk dat er zo’n afstand tussen ons was, en voelde me enorm machteloos. Ik merkte dat Leonie niet alles vertelde, omdat ze me niet ongerust wilde maken.” Een paar jaar later moest Leonie het huwelijksfeest van Jorieke en haar man missen, omdat ze in het kraambed lag van haar middelste kind. Jorieke: “Gelukkig kon ze er via een videoschermpje toch een beetje bij zijn, en was ze wel mijn getuige geweest tijdens het burgerlijk huwelijk dat eerder plaatsvond!”

Partners

Wanneer je als tweeling zo’n sterke band hebt, heeft dit onherroepelijk ook invloed op de partners en kinderen. Jorieke: “Dat gaat zelfs zo ver, dat we ons niet kunnen voorstellen dat ik met iemand zou zijn waarmee Leonie niet zou klikken, of als Leonie een partner zou hebben waar ik niet goed mee om zou kunnen gaan.” Gelukkig is dat helemaal goed gekomen, want de partners van Leonie en Jorieke lijken niet alleen qua karakter en interesses op elkaar, ze zijn zelfs goed bevriend met elkaar. Dat geldt ook voor de kinderen van Leonie en Jorieke. Leonie: “Het is bijzonder om te zien hoezeer onze kinderen op elkaar lijken. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua karakter. We realiseren ons dat we een heel bijzondere band hebben, en daar zijn we dan ook heel zuinig op.”

--:--