Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Josefien lanceert podcast 'Bijbel in een jaar'

'Ik hoop dat velen door de podcast net zo enthousiast over de Bijbel worden als ik'

De Bijbel in één jaar lezen; dat was het plan van Josefien Hoffmann (19). Een Nederlandse luisterversie bestond niet, dus besloot ze de podcast Bijbel in een jaar te ontwikkelen.

Deel:

“Tijdens de coronacrisis ben ik tot geloof gekomen,” begint Josefien. “Ik groeide op in een christelijk gezin, ging naar de kerk, maar Bijbellezen werd niet gestimuleerd. Daardoor hing mijn geloof sterk af van mijn gevoel en situaties. In quarantaine – ik had corona – luisterde ik veel preken. Daardoor liet God mij zien dat Bijbellezen belangrijk is. Ik begon met lezen en dat veranderde mijn leven; opeens begreep ik het geloof en het evangelie beter. Ik had een vaste voet om op te staan. De Bijbel is geen oud boek, maar lééft.”

God dacht blijkbaar dat het leuk was als er meer mensen zouden gaan luisteren

Hoe kwam je op het idee om deze podcast te maken?
“Nadat ik tot geloof was gekomen, wilde ik graag de Bijbel in een jaar lezen. Ik was hongerig. En ik denk dat je het momentum mist als je het bijvoorbeeld in twee jaar doet. Ik was al begonnen met de Engelse Bible in One Year – fysiek en in luistervorm – maar ik wilde eens naar een Nederlandse aflevering luisteren. Die bleek niet te bestaan. Dus toen dacht ik: ik maak hem zelf. En ik zit in een Bijbelgespreksgroep met dertig meiden; het leek me leuk om een podcast voor hen te ontwikkelen. God dacht blijkbaar dat het leuk was als er meer mensen zouden gaan luisteren.”

Hoe ziet een aflevering eruit?
“Elke dag komt er een nieuwe aflevering online waarin iemand voorleest uit de Bijbel. Dit is altijd een stukje poëzie – Spreuken of Psalmen –, een groter deel uit het Oude Testament en een deel uit het Nieuwe Testament. We slaan niks over. Ik volg een leesrooster dat op de Bijbelapp YouVersion staat; dat volg ik ook met de Bijbelgespreksgroep. Als zij een dag niet kunnen lezen, zetten ze de podcast aan.”

Je leest niet zelf alles voor?
“Ik probeer naar zo veel mogelijk anderen toe te gaan om afleveringen op te nemen. Het is leuk om verschillende stemmen te horen die op hun eigen manier voorlezen. Die afwisseling maakt me vrolijk. Zo is het een podcast door iedereen, voor iedereen. Met name mensen uit mijn nabije kring lezen voor. Onder hen veel gezinnen, en dat is handig, want dan kan ik meteen meerdere afleveringen achter elkaar opnemen. Na het voorlezen knoop ik meestal een gesprekje aan over de tekst. Op die momenten getuig ik van wat God in mijn leven heeft gedaan. Dat levert waardevolle gesprekken op.”

'Bijbel in een jaar'

Klik hier om de podcast via Spotify te beluisteren

Hoe gaat het proces tot nu toe?
“Goed! Ik geniet ervan om met anderen de Bijbel te lezen. Vlak voordat ik begon, werd het nog even spannend. Ik kwam erachter dat ik toestemming moest hebben van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap om de NBV21-vertaling te gebruiken. Ik nam contact met hen op en gelukkig mocht het, daar ben ik dankbaar voor. Deze vertaling spreekt veel mensen aan, en het is gaaf dat hij nieuw is. Ik hoop dat velen door de podcast net zo enthousiast over de Bijbel worden als ik!”

--:--