Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jürgen Klopp: 'Jezus is de belangrijkste persoon in mijn leven'

Trainer van Liverpool FC vertelt over zijn geloof

Het bereiken van de finale van de Champions League leek eerder dit jaar onhaalbaar voor Liverpool FC. Maar dankzij een onverwacht grote overwinning op Barcelona speelt de Engelse voetbalclub op 1 juni toch de finale tegen Tottenham Hotspur. De trainer van Liverpool, Jürgen Klopp, is christen en spreekt vaak over zijn geloof. “Ik geloof in God. Jezus is de belangrijkste persoon in mijn leven.”

Deel:

De meeste bekende sporters en trainers schermen hun privéleven af. Maar Jürgen Klopp praat regelmatig openlijk over zijn geloof. Tegen een verslaggever van de Frankfurter Rundschau vertelde hij: “Als je christen bent, zoals ik, dan praat je als vanzelf met anderen over je geloof. Daar hoef je geen zendeling of evangelist voor te zijn. Wanneer iemand mij hier iets over vraagt, dan vertel ik graag meer. Als ik naar mijn leven kijk, voel ik me een gezegend man. Mijn geloof in Jezus geeft mij zekerheid. Ik vind het erg dat mensen die Jezus niet kennen dit gevoel van veiligheid en zekerheid niet kennen. Zij blijven hun hele leven zoeken naar andere vormen van bevestiging en voldoening.”

Jürgen Klopp wordt op 16 juni 1967 geboren in Stuttgart. Op 23-jarige leeftijd maakt hij voor FSV Mainz 05 zijn profdebuut in de 2de Bundesliga. In 2001 beeïndigt Klopp zijn loopbaan als speler en wordt hij hoofdtrainer van 'zijn' Mainz. Een paar jaar later, in 2008, tekent hij een contract bij Borussia Dortmund. Op 30 april 2011 wordt hij met deze club kampioen van Duitsland. In oktober 2015 tekent Klopp een contract bij het Engelse Liverpool. De Duitser krijgt daar te maken met torenhoge verwachtingen; de ‘Reds’ stonden op dat moment op een teleurstellende tiende plaats. Aan Klopp de taak om Liverpool weer terug naar de top te brengen. Met het opnieuw bereiken van de finale van de Champions League lijkt deze weg omhoog definitief te zijn ingezet. 

Ook tijdens een interview met de BBC spreekt Klopp over zijn geloof en hoe hij vanuit zijn overtuiging met mensen omgaat. “Ik ben christen, dus ik ben ervan overtuigd dat anderen ook succes mogen en kunnen hebben. Het draait absoluut niet alleen maar om mijn overwinningen, of om de winst voor mijn club. Ik beschouw het wel als onze plicht om altijd het maximale uit onszelf te halen. Al het andere is een verspilling van tijd.”

Belangrijk

Klopp legt uit wat wel belangrijk voor hem is, en waarom hij in Jezus gelooft. “Jezus kwam naar deze aarde met een duidelijk, maar ook heftig doel. Hij kwam om onze zonden op zich te nemen. Hij werd voor ons aan een kruis genageld. Zijn sterven heeft alles veranderd, ook voor mij.”

Verloren finale

Hoewel de Duitser misschien wel de meest geliefde trainer van voetbalminnend Engeland is, wacht de club nog altijd op de eerste grote prijs onder zijn leiding. Klopp zag zijn ploeg al twee keer de finale van de Champions League verliezen. Liverpool boog vorig jaar voor Real Madrid en in 2013 verloor hij met Borussia Dortmund van Bayern München. "Een finale verliezen doet pijn," vertelt Klopp. "Maar een verloren finale is soms ook een goed medicijn. Wat ik uit mijn kinderjaren heb geleerd, is dat een goed medicijn vies moet smaken, maar wel werkt. Het plan was om hier weer terug te komen. En nu staan we hier en dat is ongelofelijk."

Favoriet

Het is voor het eerst dat de Duitser met zijn ploeg als favoriet de finale ingaat. Gaat het Klopp op 1 juni tijdens de finale van de Champions League dan eindelijk lukken om een grote prijs binnen te slepen? "De mensen verwachten dat we de finale winnen. Ik wil beslist winnen, niet zozeer voor mezelf, maar voor mijn spelers en voor deze geweldige club. Zie mij niet als een messias. Ik kan niet op het water lopen, zoals Jezus.” 

You'll never walk alone

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--