Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jurjen licht thema Nederland Zingt Dag toe

'Ik ben een gevangene van hoop'

Het thema van de Nederland Zingt Dag is dit jaar: U geeft rust - door alles heen. Jurjen ten Brinke - een van de sprekers - licht daarover alvast een tipje van de sluier op.

Deel:

“Iedereen zal zich ervan bewust zijn dat we – door corona – een heftige tijd achter de rug hebben en nog steeds in een heftige tijd leven”, vertelt Jurjen doelend op de oorlog in Oekraïne, de milieuproblemen, de woningcrisis en de stijgende inflatie. “Op de Nederland Zingt Dag willen we ruimte bieden aan die moeite en laten zien dat God daadwerkelijk rust en vrede in je hart kan geven, ondanks de omstandigheden. Rust krijgen betekent niet dat al het negatieve wordt omgedraaid in een ‘halleluja’ – dat kan ook gebeuren – maar rust van God krijgen is weten dat God erbij is in lijden en onrust.”

In de put

Naast liederen die zullen gaan over rust, en getuigenissen van mensen die zelf die rust gevonden hebben, zal Jurjen onder andere spreken over de geschiedenis van Jozef. “Toen Jozef in de put zat, heeft hij het uitgeroepen naar God. Hij was in doodsnood, lezen we in de Bijbel. Zeg het maar: heeft God geantwoord? Hij heeft Jozef uit de put gehaald, maar hij is wel verkocht aan Egyptenaren en vals beschuldigd, waardoor hij vervolgens jarenlang in de gevangenis vastzat. Tegelijk zien we dat alles wat Jozef in zijn leven deed tot bloei kwam, zowel in het huis van Potifar als later in de gevangenis. Heeft God nu zijn gebed verhoord of niet?”

‘Hoe werkt het nu?’

“In het Nieuwe Testament vind je het verhaal van Petrus die gevangenzit. Er wordt gebeden door de gemeente en Petrus komt op een heel wonderlijke manier vrij. Johannes de Doper zat ook vast in de gevangenis en ook daar bad de gemeente, maar Johannes kwam niet vrij. Sterker nog: hij werd gedood. Dus hoe werkt het nu? Was God er bij de één bij, en bij de ander niet? Of was God er steeds bij? Ook hier geldt: U geeft rust – door alles heen. Daar gaan we op de Nederland Zingt Dag dieper op in.”

Wat betekent het thema voor jou persoonlijk?

“Zelf was ik in het geloof activistisch, iemand die graag doorpakte. Dat is helemaal niet fout en hoort ook bij je leeftijd. Ik geniet nog steeds van jeugdig activisme van wie dan ook. Maar ik realiseer me wel naarmate ik ouder word, dat idealisme niet de basis is, maar dat er een andere basis ligt: God geeft hoop.

Het voelt als een stukje hemel op aarde

Een uitspraak die ik de afgelopen maanden vaak heb gedaan, is een uitspraak van de onlangs overleden bisschop Desmond Tutu: ‘I’m not an optimist. I’m a prisoner of hope.’ (Ik ben geen optimist, maar ik ben een gevangene van hoop, red.) Als ik kijk naar deze wereld – naar de mensheid, de natuur – dan ben ik eerder pessimistisch dan optimistisch. Je kunt mensen optimisme aanpraten: ‘Je kunt het, geloof in jezelf, God houdt van je zoals je bent.’ Maar je kunt je afvragen hoeveel dit helpt, want hoe tijdelijk zijn dit soort opmerkingen? Je kunt ook leven vanuit ‘ik ben een gevangene van hoop’, met andere woorden: hoop is er altijd, daar kom ik niet los van, het bepaalt mijn leven. Dat vind ik echt geweldig en dat is in mijn leven sterker geworden dan idealisme en optimisme.

Dus het thema ‘U geeft rust – door alles heen’ betekent voor mij: ik heb hoop en houvast in God en wat me dan ook overkomt aan rouw, verdriet of oorlog, ik ga me niet laten leiden door angst. God staat erboven en Hij is onder mij om mij te dragen. Ik hoef het ook niet te overwinnen of ertegen te strijden. Nee, U geeft rust.”

Wat hoop je dat bezoekers meekrijgen op de dag?

“De dag is denk ik geslaagd als mensen de Nederland Zingt Dag verlaten met meer hoop dan waarmee ze gekomen zijn. En dat ze ervaren hebben dat de rust die God geeft er is ondanks de tijden en de omstandigheden waarin we leven.”

Heb je zin in de dag?

“Ik heb er echt heel veel zin in! Het is altijd een feest. Samen zingen heeft iets magisch, iets verbindends; samenzang overstijgt kerkmuren. Deze dag voelt toch altijd een beetje als een stukje hemel op aarde. Dus voor iedereen die van zingen houdt: kom erbij en beleef dit feest met ons mee.”

De Nederland Zingt Dag

De Nederland Zingt Dag vindt plaats op 22 oktober in de Jaarbeurs (Utrecht).
Meer informatie: Nederlandzingtdag.nl

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--