Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jurjen ten Brinke eet op vakantie graag een Hollandse stamppot

‘Rookworst kun je meenemen onder je autostoel’

Voor EO-presentator Jurjen ten Brinke en zijn gezin zijn de bergen een favoriete vakantiebestemming. “Na een stevige bergwandeling is het heerlijk om thuis te komen en te smullen van een Hollandse stamppot.”

Deel:

Hoe ziet jullie vakantie eruit qua eten?

“Bij ons geldt het principe: wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Mijn kinderen worden weliswaar ouder en willen ook nieuwe dingen proberen, maar als we gerechten van thuis eten, is iedereen blij. Je wilt niet aan een raclette zitten waarbij iedereen zich afvraagt waarom we dat moeten eten. Het leuke van bietenstamppot is dat je aardappelen overal kunt kopen en dat je bieten in vacuümverpakking kunt meenemen. Als we gewandeld hebben in de bergen, gooien we ‘thuis’ dat vuurtje aan en drie kwartier later smullen we van een heerlijke stamppot. 

Ik ben diverse keren de stamper vergeten

Dat geldt overigens ook voor zuurkool. Dat vindt iedereen waarschijnlijk raar in de zomer, maar wij genieten ervan. Rookworst kun je gewoon meenemen onder je autostoel. We nemen meestal voor zeven à negen dagen ingrediënten mee. Verse producten halen we ter plaatse. Het hoort bij het vakantiegevoel om rond te neuzen in een supermarkt.”

Wat zijn jullie plannen voor deze vakantie?

“We zijn de afgelopen jaren niet naar de bergen geweest, omdat mijn kinderen pubers werden en klaar waren met wandelen. Ze wilden in Franse en Italiaanse dorpjes rondhangen en op het strand liggen. Wonder boven wonder willen ze dit jaar allemaal weer naar Zwitserland. We gaan heerlijk wandelen in Wallis.”

Wat is je grootste kookblunder?

“Ik ben diverse keren de stamper vergeten mee te nemen en in de meeste huisjes in het buitenland behoort een stamper niet tot de inventaris. Dat is echt wel een probleem voor de bietenstamppot, want dan moet je het maar een beetje proberen fijn te snijden. Ik kreeg direct het commentaar dat het ‘anders smaakte dan anders’.”

En je grootste succesverhaal?

“We huurden ooit een huisje in Zwitserland waarvan de eigenaar een eigen moestuin had. We mochten eruit halen wat we wilden eten. Dat was heel leuk én lekker.

Ik heb overigens nog goede tips die ik van huis uit heb geleerd. Als je vaak op vakantie gaat naar de bergen en lange wandelingen maakt, moet je onderweg ook eten. Neem dan een groot brood mee met een mes en kleine blikjes leverpastei. Snijd onderweg het brood in plakken, smeer de blikjes leeg en gooi die gelijk weg. Dat geeft weinig rommel en je hebt ook geen eten dat pikkerig wordt. Of – en dat is binnen mijn gezin favoriet – je warmt thuis knakworstjes op en doet die in een thermoskan. Broodjes mee en eten maar.”

Jurjens bietenstamppot

Ingrediënten (hoeveelheden ‘op gevoel’):

  • aardappelen
  • gekookte bietjes
  • uien
  • gehakt
  • gehaktkruiden
  • appels
  • zakje jus
  • appelmoesVergeet je stamper niet!

Bereiden:

Kook de aardappelen. Rasp en verwarm de gekookte bietjes. Giet de aardappelen af en voeg de bietjes toe. Stamp tot een stamppot. Snipper de uien. Pak een wok of skottelbraai en fruit de ui. Voeg gehakt en gehaktkruiden toe en bak het rul. Voeg eventueel wat water en het zakje jus toe aan het gehaktmengsel. Snijd een paar appels in stukjes en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Serveer de stamppot met het gehakt eroverheen. Eet er eventueel appelmoes bij. Eet smakelijk!

Jurjen-1458__1_

Tekst: Marian van Vugt 
Beeld: Moon Jansen

--:--