Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Just 6.5': Een verrassende misdaadfilm uit Iran

De jacht op een beruchte drugsbaron wordt geopend

Films maken in Iran is een moeizame, potentieel gevaarlijke onderneming. Cineasten die legaal hun beroep willen uitoefenen, moeten nauw samenwerken met de autoriteiten. Die eisen vooraf inzage in het script, houden bij wat er op de set gebeurt en bepalen naderhand wat er wel en niet door de beugel kan.

Deel:

Opvallend genoeg komen er soms films langs de keuring die behoorlijk kritisch zijn over de gang van zaken in Iran. Neem de nieuwe misdaadfilm Just 6.5, waarin een opvliegende politieagent in Teheran de jacht opent op een beruchte drugsbaron. Het verhaal schetst en passant een grimmig beeld van de war on drugs in Iran. We zien een grillig, bureaucratisch rechtssysteem, verslaafden die worden opgesloten in overvolle gevangenissen, dealers die buitenproportioneel zwaar worden gestraft.

Misschien beviel het de censoren wel dat de film laat zien hoe hard Iran optreedt tegen drugscriminaliteit. Maar de kritische ondertoon van Just 6.5 lijkt toch moeilijk te missen. Regisseur en scenarist Saeed Roustayi lijkt meer sympathie te voelen voor de arme, wanhopige criminelen die hij opvoert dan voor de opgefokte agenten. Zelfs de grote schurk van het verhaal wordt verrassend menselijk afgeschilderd.

Just 6.5 (de titel verwijst naar de 6,5 miljoen verslaafden in Iran) heeft in eigen land veel losgemaakt. De film is daar ongekend vaak bekeken, en zou zelfs veel verslaafden en dealers hebben aangezet de drugs op te geven.

Ook op internationale festivals is de waardering groot. En dat is wel te begrijpen. Want naast een boeiende schets van misdaadbestrijding in Iran, is Just 6.5 ook gewoon een vakkundig gemaakte, bij vlagen erg spannende film. Alleen al de openingsscène, waarin een agent een dealer achtervolgt door een labyrint van smalle steegjes, is ijzersterk. Het camerawerk, de montage, de verrassende afloop – in Hollywood doen ze dat niet beter.

Bekijk de trailer van 'Just 6.5'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Just 6.5

Regie: Saeed Roustayi. Met o.a. Payman Maadi en Navid Mohammadzadeh. Kijkwijzer: vanaf 14 jaar. Vanaf vandaag in de bioscoop en op Picl.nl

Geschreven door

Rick de Gier

--:--