Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Crux': Karel en Grieta vingen meer dan 240 pleegkinderen op

'Er zijn nooit moeilijke kinderen, alleen moeilijke omstandigheden'

Elk jaar is er een schreeuwend tekort aan pleeggezinnen, terwijl er steeds meer kinderen zijn die een stabiel en liefdevol plekje nodig hebben. Het pleegouderschap echter is zeer intensief en daardoor haken veel ouders af. Zo niet Karel en Grieta Gootjes: in de loop der jaren vingen zijn op hun boerderij meer dan 240 pleegkinderen op.

Deel:

Van kinderen die seksueel misbruikt zijn, tot kinderen met ouders die aan drank en drugs waren verslaafd, of kinderen met een licht verstandelijke beperking. Kortom, beschadigde kinderen die soms probleemgedrag vertoonden. Toch zegt Grieta: “Er zijn nooit moeilijke kinderen geweest, alleen moeilijke omstandigheden. Geen enkel kind kiest ervoor om pleegkind te zijn, dat is iets wat hen overkomt. Maar elke dag waarop wij een kind een basis mee kunnen geven, heeft het een grotere kans om uit de vicieuze cirkel te komen.”  

Grieta Gootjes

Na tien jaar ontmoeten zij hun voormalige pleegzoon Dylan. Het jongetje kreeg thuis te maken met veel geweld en groeide op in een crimineel gezin. Zijn ouders waren verslaafd en hadden geld nodig. Daarom nam zijn vader de kleine Dylan regelmatig mee op dievenpad. Dan komt hij terecht bij Grieta en Karel op de boerderij. Heeft hij zijn leven weer op de rit gekregen? Waar worstelt hij nu nog mee?   

Voormalig pleegkind Dylan met zijn zoontje
Voormalig pleegkind Dylan met zijn zoontje.

Crux

Zaterdag 19 november om 19.15 uur op NPO 2  

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--