Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kees Hulst en André van Duin in 2e seizoen 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen'

'Op naar Frankrijk, waar wijn uit de kraan komt'; maandag, 22.20 uur, NPO 1

Deel:

In seizoen 2 van Het geheime dagboek van Hendrik Groen (MAX) is directrice Stelwagen van het verzorgingshuis ouderwets onuitstaanbaar. Maar goed dat rebellenclub ‘Omanido’ weer tot leven komt. Humor ligt overal op de loer, maar tragiek ook. Hendrik Groen (Kees Hulst) treurt om zijn geliefde Eefje. Wat als zijn vriend vriend Evert (André van Duin) met slecht nieuws terugkomt van de dokter?

Maar zo ver is het nog lang niet aan het begin van het tweede seizoen. ‘Oud maar niet dood’, daarvoor is Omanido – zoals de rebellenclub heet – de afkorting. Hendrik Groen heeft al een jaar niet in zijn dagboek geschreven sinds het verlies van Eefje, de vrouw die hij veel eerder in zijn leven had willen ontmoeten. Pas wanneer Eefjes dochter de computer van haar overleden moeder langs komt brengen, krijgt hij weer energie om te schrijven.

(Tekst loopt door onder de video.) 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In het eerste seizoen oogstte André van Duin (72) al veel lof voor de serieuze, ingetogen rol die hij in ‘Hendrik Groen’ moest spelen. Jarenlang had Nederland hem gekend van zijn lollige typetjes, waarbij emoties werden uitvergroot. Nu hij een oude man in de avond van zijn leven speelde, vroeg regisseur Tim Oliehoek hem om het juist ‘klein’ te houden. Kees Hulst (67) kan er wel om lachen: “Tegen mij zei Tim iets anders: ‘Twintig jaar erbij!’ Waarop André reageerde met: ‘Kees, zo oud als jij je nu voordoet, zul je nooit worden.’ Haha!” Zijn ingehouden acteerstijl ging André opnieuw goed af, wat hem goed van pas komt nu zijn personage Evert zich in de loop van dit seizoen zorgen moet maken over zijn gezondheid. 

Kapel

Het geheime dagboek van Hendrik Groen, hoe vermakelijk de serie ook is, gaat de ernst van het leven niet uit de weg. De eerste aflevering begint in een kerkelijke setting. De kapel van het verzorgingshuis, waar Hendrik, in zijn eentje mijmerend over Eefje, de aandacht van de pastoor trekt. Zijn vriendelijke, pastorale woorden lijken af te ketsen op de rouwende man. “God en ik hebben lang geleden afgesproken dat we elkaar met rust laten."

'Kaarsjes branden'

Daarmee is de kous af, lijkt het, maar schijn bedriegt. “Dat geloof komt zeker nog terug,” kondigt Kees aan, zonder al te veel los te laten. We moeten even geduld hebben. “Je zult ons opnieuw in de kerk zien, bij brandende kaarsjes en ook de priester – een prachtige rol van Eelco Smits – verschijnt opnieuw ten tonele.”

Wijnreisje 'Omanido'

Er komt weer schwung in Omanido, zeker als de club versterking krijgt van Leonie (Carry Tefsen), een markante nieuwe bewoonster. De plannen voor een wijnreisje naar Frankrijk, waar wijn volgens Evert ‘uit de kraan komt’, nemen serieuze vormen aan.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Hendrik Groen Stelwagen
Directrice Stelwagen (Rosa Reuten) voert een waar schrikbewind in het verzorgingshuis. Credits: MAX/Mark de Blok/Elmer van der Marel.

Sowieso zitten Hendrik, Evert en andere personages regelmatig aan de wijn in Hendrik Groen. Als kijker ga je bijna hopen dat die scènes niet al te vaak over hoefden. Kees wisselt een blik van verstandhouding uit met André: “Zullen we het maar verklappen? Tijdens al die scènes dronken we pure druivensap. Helaas, want wijn mag werkelijk overal naar smaken, behalve naar druiven. Verschrikkelijk, haha!"

Cast 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen'

De rol van Hendrik Groen wordt opnieuw vertolkt door Kees Hulst en de rol van Evert door André van Duin. In de andere rollen in Het geheime dagboek van Hendrik Groen – Zolang er leven is (MAX) zien we Carry Tefsen (Leonie), Coby Timp (Grietje), Dries Smits (Edward), Rob van Meeberg (Graeme), Ad van Kempen (Antoine), Rick Nicolet (Ria), Anne Lamsvelt (Coby de Roos), Rosa Reuten (Directrice Stelwagen), Tina de Bruin (Tine), Frieda Pittoors (Eugenie La Croix) en Ali Çifteci (Oktay Dürüst).

“Als je zo’n scène dan heel vaak moet doen, gaat die smaak je enorm tegenstaan,” vindt André. “Aan het eind van de dag ga je nog net niet ziek naar huis.” Volgens Kees kan dat anders. “Ik speel momenteel in La Pretenza, een toneelvoorstelling waarin heel veel wijn wordt gedronken. Daar drinken we Barolo – niet de slechtste wijn – aangelengd met water. Daar kun je zonder problemen veel van drinken, zonder dat je de neiging hebt om een zuur gezicht te trekken.”

André en Kees naar verzorgingshuis?

Zo hebben de knorrige vrienden uit het verzorgingshuis ook in het echt iets te mopperen. Zouden ze te zijner tijd kunnen aarden in zo’n instelling? “Niet die uit de serie, met al dat nare personeel,” antwoordt André. “Maar er zijn luxe, comfortabele verzorgingshuizen waar ik best zou willen wonen. Alleen wonen is ook niet alles in een tijd waarin al zoveel mensen eenzaam zijn. Aan de andere kant kun je in een verzorgingshuis dan weer te maken krijgen met pesten, want dat gebeurt ook daar.”

Dat geloof zit niet voor niets in de eerste aflevering; dat komt later nog terug

Kees vult aan: “Tegenwoordig zie je dat mensen hun verzorging liever zelf regelen, en het niet aan vadertje staat overlaten.” Een mooi alternatief, vindt hij. “Zolang je het zelf voor het zeggen hebt, kun je samen met een aantal gelijkgestemden iets opzetten.”

Schaakbord

Een derde seizoen lijkt uitgesloten, ook als de kijkcijfers opnieuw hoog uitvallen. “Ons clubje zal uiteenvallen, daarna is het echt gedaan,” zegt Kees stellig. “Tenzij we teruggaan naar een eerdere periode in het leven van de personages. André kan dat volgens hem nog wel hebben: “Heb je die nieuwe foto van ons tweeën gezien, achter dat schaakbord bij jou op de kamer? Man, daarop zie je eruit alsof je 21 bent, of 17!” André lacht. “We zijn niet eens echte schakers. Eigenlijk houden we meer van sjoelen, ook een sport die bij uitstek in een verzorgingshuis thuishoort.”

Het geheime dagboek van Hendrik Groen – Zolang er leven is

Vanaf 14 oktober, iedere maandag, 22.20 uur, NPO 1

Beeld: MAX/Mark de Blok/Elmer van der Marel

--:--