Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kees Kraayenoord: 'Zoeken naar vernieuwing past elke kerk'

'Pijnlijk als mensen lokale kerk verlaten en naar Mozaiek gaan'

Deel:

Als klein jongetje kruipt Kees Kraayenoord, aanbiddingsleider en voorganger van Mozaiek0318, met een Bijbel tegen zich aangedrukt in bed. Toch komt hij pas op 16-jarige leeftijd tot geloof, als hardrockende puber. "Ik ben geschapen om met anderen te zingen," zegt hij in het Onderweg (EO).

Christelijk Nederland maakt kennis met Kees Kraayenoord wanneer hij als aanbiddingsleider in 2003 het album This Is My Cry uitbrengt. Een succesvolle carrière volgt. Tegenwoordig is Kees voorganger van de Mozaiekgemeente in Veenendaal. Een kerk waar veel over wordt gepraat, want in korte tijd sluiten duizenden mensen zich bij Mozaiek0318 aan.

Aantrekkingskracht Mozaiek

Maar Kees ziet ook de gevaren van een gemeente die zo succesvol is. "Voor je het weet bouw je niet aan Gods Koninkrijk maar je eigen Babylon’, zegt Kees Kraaijenoord  tegen presentator Elsbeth Gruteke in het radioprogramma Onderweg. Dat er ook veel mensen zijn die hun lokale kerk verlaten en zich bij Mozaiek aansluiten, vindt hij pijnlijk om te zien.

Durf ik te aanvaarden dat ik aanvaard ben? 

De kerkelijke vernieuwing in Mozaiek0318 heeft kennelijk een grote aantrekkingskracht. "Zoeken naar vernieuwing past elke kerk," vindt hij. Typisch voor Mozaiek noemt Kees de 'kom-zoals je-bent-cultuur'.

Belangrijkste les

Tegelijkertijd is zelfacceptatie nog steeds iets waar hij veel mee worstelt. "Durf ik te aanvaarden dat ik aanvaard ben? Dat is de belangrijkste les die ik nog steeds moet leren," zegt hij. Elsbeth Gruteke is in Onderweg een uur lang met Kees Kraayenoord in gesprek over zijn geloof, werk en leven.

Kees Kraayenoord van Mozaiek0318 in 'Onderweg'

In het radioprogramma Onderweg interviewt Elsbeth Gruteke inspirerende Nederlanders over hun levensweg, hun passie, hun geloof en hun twijfel. In deze aflevering is Kees Kraayenoord, aanbiddingsleider en voorganger van Mozaiek0318, te gast.

Zaterdag 11 juli, 22.00 uur, NPO Radio 5

--:--