Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kees Posthumus: 'Bijbelverhalen roepen vragen bij ons op'

Verhalenverteller in 'De Nachtzoen'; zaterdag, 1.05 uur, NPO 2

Deel:

“Bijbelverhalen moeten niet over daar en toen gaan, maar over hier en nu,” vindt Kees Posthumus, die ze in zijn optredens heel toegankelijk maakt. Een portret van de theatermaker, die in De Nachtzoen (EO) vertelt dat hij als kind bang was voor een monster onder zijn bed. “Ik durfde niet te kijken. Kunnen we leren om het kwaad in de ogen te zien?”

"De wereld, cultuur en manier van geloven in de verhalen uit de Bijbel zijn ons vreemd," zegt Kees Posthumus, die uitlegt hoe hij de Bijbelverhalen toegankelijk wil maken voor mensen van nu. "Om te beginnen probeer ik er humor in te brengen. Eigenlijk zit die er al in: Joodse humor is legendarisch. Ook maak ik herkenbare mensen van de hoofdpersonen, waardoor de verhalen dichtbij komen. Ze roepen vragen op, zoals ons leven dat ook doet.”

Wat is jouw favoriete Bijbelverhaal?
“De uittocht uit Egypte, een woest verhaal met veel spanning en humor. Wat ik ervan leer, is dat je nooit hoeft te blijven op de plaats waar je het slecht hebt. Je kunt altijd het licht en het leven opzoeken. Dat is wat ons als gelovigen te doen staat. Dan gaat God met je mee.”

Wie is Kees Posthumus?

• Verhalenverteller, kerkjournalist en dagvoorzitter.
• Studeerde aan de Pedagogische Academie in Nijmegen; studeerde daarna theologie in Nijmegen en Utrecht.
• Schreef onder meer voor Open Deur en Woord & Dienst; nu eindredacteur Kerkmagazine.
• Won in 2017 de J.B.Th. Spaanprijs met de voorstelling ‘Kom naar voren! 500 jaar Reformatie’.
• Nu te zien in ‘Dwars door de Bijbel’.

Wat is de lekkerste file-muziek?
“Op weg naar een optreden, of juist op weg naar huis, luister ik vaak naar het lied ‘Met hart en ziel’ van de Nederlandse band Tröckener Kecks – de naam is het Duitse woord voor biscuitje. De regels die steeds terugkeren, zijn: ‘Doe alles wat je doet met hart en ziel.’ Dat nummer zet ik in de file lekker hard aan.”

Wat is de leukste smoes die je hebt gebruikt?
“Ik heb een keer een lintje aangevraagd voor een vriendin die zich jarenlang voor bijstandsvrouwen had ingezet. Maar hoe moest ik haar meelokken naar Paleis Het Loo om het in ontvangst te nemen? Toen heb ik haar laten bellen door een vriend van ons: ‘Kees krijgt een lintje, heb je zin om te komen?’ Wat heb ik genoten toen zij dacht dat ik heel verrast zou zijn, en ik tegen haar kon zeggen: ‘Nee Nel, het lintje is voor jou…’”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Kees Posthumus De Nachtzoen
Kees Posthumus is zaterdagavond te gast bij Marleen Stelling in het EO-programma 'De Nachtzoen'.

Wat ben je kwijtgeraakt in het leven?
“Mijn stelligheid. Vroeger wist ik op politiek en godsdienstig vlak behoorlijk goed hoe alles in elkaar zat. Later ging ik zien dat er aan veel zaken twee kanten zitten. Misschien een beetje saai, maar toch een vooruitgang.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“Met creativiteit. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik ervaar mijn creativiteit, en vooral de manier waarop ik taal kan gebruiken, als een gave. Daarnaast voel ik me eindeloos vrij in wat ik doe."

De mooiste kerk heeft geen dak of muren

"Het is een gave dat we als christenen vrije mensen mogen zijn. Helaas wordt het christendom vaak geassocieerd met benauwdheid en dingen die niet mogen, of juist moeten.”

Waar staat de mooiste kerk?
“Mijn mooiste kerk staat in het bos, is bijna niet te vinden en heeft geen dak of muren. De Kathedraal, een kunstwerk van Marinus Boezem, bestaat uit veertig bronzen boomstronken en is gebaseerd op de plattegrond van de kathedraal van Reims. Het is een cadeau van Beatrix aan het Kroondomein. Op Goede Vrijdag luister ik hier om drie uur, het tijdstip waarop Jezus volgens de traditie stierf, naar de stilte en de vogels.”

De Nachtzoen: Kees Posthumus

Bijna dagelijks ontmoet Marleen Stelling een charismatisch, gloedvol persoon in De Nachtzoen. Deze gast deelt een onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Troost in roerige tijden. In deze aflevering spreekt Marleen met verhalenverteller Kees Posthumus.

Zaterdag 18 juli, 1.05 uur, NPO 2

Geschreven door

Bart van Delen

--:--