Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw seizoen 'Kees van der Spek: Oplichters aangepakt'

Jeugdvriend blijkt megafraudeur; dinsdag, 20.30 uur, RTL 5

Deel:

Kees van der Spek komt een internationale oplichter op het spoor in het nieuwe seizoen van Kees van der Spek: oplichters aangepakt (RTL 5). Deze crimineel heeft twee jeugdvrienden voor tonnen opgelicht. Hoewel Kees op zijn reizen veel van dit soort boeven ontmoet, merkt hij dat aardige mensen in de meerderheid zijn. Een portret van deze gedreven misdaadjournalist.

Dinsdagavond gaat het nieuwe seizoen van start, maar Kees van der Spek is het hele jaar al druk bezig met zijn speurwerk. "Ik heb voor elke uitzending van Kees van der Spek: oplichters aangepakt maar drieënhalve week, van research tot montage," legt de presentator uit. "Samen met het slachtoffer proberen we te peilen waar de daders zitten, waarna we ze opzoeken om ze te ontmaskeren, zo mogelijk met hulp van de plaatselijke politie.”

Voor zes ton opgelicht door jeugdvriend

In de eerste aflevering helpt hij twee mannen die door een jeugdvriend voor zes ton zijn opgelicht. De crimineel blijkt onder een valse naam huisjes te verhuren aan de Spaanse Costa. Samen met een privédetective komt Kees hem op het spoor.

Wie is Kees van der Spek?

• 56 jaar
• Regisseur en programmamaker
• Was jarenlang de rechterhand van misdaadverslaggever Peter R. de Vries
• Maakt sinds 2013 eigen programma’s, zoals Oplichters in het buitenland, Graf zonder naam, Moord of zelfmoord (SBS 6) en Kees van der Spek ontmaskert (RTL 5).
• Presenteert vanaf 20 april nieuw seizoen Kees van der Spek: oplichters aangepakt (RTL 5)

Wat ontroert je?
“Wat me serieus aangrijpt, is de oneerlijke verdeling van de welvaart. Internetoplichters in Nigeria, Ghana of Benin snap ik soms wel een beetje," zegt de presentator van Kees van der Spek: oplichters aangepakt. "Ze hebben het niet breed en scharrelen door bedrog hun kostje bij elkaar. Dat inzicht geef ik mijn kijkers graag mee.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Als kind vond ik het verhaal over Simsons strijd tegen de Filistijnen heel stoer. Maar toen ik het later nog eens goed las, ging ik daar anders over denken. Alleen al dat Simson, na een weddenschap om dertig hemden, evenveel mensen vermoordt, slaat nergens op. Nee, dan spreekt de naastenliefde uit de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan me meer aan.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Nieuw seizoen Kees van der Spek oplichters aangepakt
Kees van der Spek komt in 'Oplichters aangepakt' een megafraudeur op het spoor aan de Spaanse Costa. Credits: Roland J. Reinders en Joep Venmans.

Noem je jezelf gelovig?
“Ik ben een ‘heilige twijfelaar’, maar ik ga er wel van uit dat God er is. Filosoof Emmanuel Rutten heeft mooi uitgelegd dat er anders geen oorzaak van alles is. Als ik naar Bach luister, verdwijnt een groot deel van mijn twijfel tijdelijk en is Hij er gewoon. Wel vind ik het opmerkelijk dat God niet ‘gewoon’ aan ons bekendmaakt dat Hij bestaat. Daar heb ik discussies over met mijn vader, die vindt dat de Bijbel daar toch duidelijk genoeg over is.”

Wat is het best bewaarde geheim van Nederland?
“Dat we het hier belachelijk goed hebben. Helaas doen sommige doemdenkers het voorkomen alsof we hier in een bananenrepubliek wonen," zegt de presentator, die in Kees van der Spek: oplichters aangepakt al heel wat landen bezocht heeft. "In werkelijkheid hebben we een vrije pers die de betrouwbaarheid van de overheid scherp in de gaten houdt, weinig corruptie, een uitstekende gezondheidszorg en dalende criminaliteitscijfers.”

Ik vind het opmerkelijk dat God niet 'gewoon' bekendmaakt dat Hij bestaat

Denk je weleens aan de dood?
“Zo min mogelijk. Het liefst wil ik 500 jaar oud worden, ook al denk ik dat er een leven na de dood is. Volgens mij beseffen we dat allemaal. Anders zouden we toch niet uit kunnen kijken naar de vakantie van volgend jaar, wetend dat we dan een jaar dichter bij onze dood zijn?”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Suriname, waar ik als kind gewoond heb. Toen ik er kort voor de eerste lockdown met mijn vrouw kwam, was ze meteen enthousiast. Suriname is niet toeristisch, het eten is lekker en de mensen zijn vriendelijk. Ook bezoekers uit Nederland, dat daar een slechte rol heeft gespeeld, worden gastvrij ontvangen. Het is een prachtig, ‘kleurenblind’ land.”

Kees van der Spek: oplichters aangepakt – aflevering 1

Kees van der Spek gaat in binnen- en buitenland op zoek naar oplichters, fraudeurs, afpersers en andere criminelen. Dat leidt soms tot pittige confrontaties met de oplichters. In de eerste aflevering van Kees van der Spek: oplichters aangepakt komt hij in contact met twee mannen die voor zes ton zijn bestolen door een jeugdvriend. Deze jeugdvriend blijkt een van de grootste en bekendste oplichters van Nederland te zijn. Hij staat zelfs internationaal gesignaleerd, omdat hij nog vierenhalf jaar celstraf moet uitzitten voor een megafraude. Samen met een privédetective ontdekt Kees dat de crimineel onder een valse naam huisjes verhuurt aan de Spaanse Costa.

Vanaf 20 april, iedere dinsdag, 20.30 uur, RTL 5

Beeld: Roland J. Reinders en Joep Venmans

Geschreven door

Bart van Delen

--:--