Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kefah blijft dicht bij huis in 'Oases in de Lage Landen'

Woensdag, 22.20 uur, NPO 2

Deel:

Deze keer geen vliegtuigen, intensieve reizen of urenlang wachten bij de douane voor Kefah Allush, zoals in Oases in de Oriënt. Voor de nieuwe, zesdelige EO-serie Oases in de Lage Landen blijft hij voor de verandering dicht bij huis. “Ook als ik sta te koukleumen in een bos in Limburg, in een veel te dun jasje, leef ik optimaal.”

“Ik ben tijdens opnames in Wijk aan Zee eindelijk weer eens gaan paardrijden,” vertelt Kefah enthousiast. “Ik had al jaren niet meer gereden, terwijl ik lange tijd fanatiek paardrijder was. In Wijk aan Zee sprak ik met een lokale vrouw over de impact van een grote fabriek op de gemeenschap. Maar dan niet zoals je het in allerlei actualiteitenprogramma’s voorbij zou zien komen. Nee, wij gingen te paard, door het bos en de duinen – erg leuk!”

Oases in de Oriënt

Vorig jaar zond de EO de succesvolle tv-serie Oases in de Oriënt uit, waarin Kefah Allush de kijkers meenam naar plekken op de aardbol die ze zelf waarschijnlijk niet snel zouden bezoeken. “We hadden daar unieke middelen om die werelden te bereiken en te ontsluiten. Bijvoorbeeld omdat ik vreemde talen spreek, die me toegang geven tot gewone mensen daar. In deze omgeving spreekt iedereen de taal die ik machtig ben. Het is in zekere zin uitdagender om een ‘exotisch’, bijzonder verhaal te vertellen als het om de hoek is en je er zelf ook naartoe zou kunnen, zoals in Oases in de Lage Landen.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Oases in de Lage Landen Kefah Allush
Presentator Kefah Allush geniet in 'Oases in de Lage Landen' van het paardrijden in Wijk aan Zee.

Kefah Allush legt uit dat ze tijdens de opnames op bepaalde punten dezelfde strategie volgden als in het buitenland. “Ook in Oases in de Lage Landen zijn we een week lang op een bepaalde plek gaan zitten, zodat we onderdeel worden van het straatbeeld. Dat helpt, omdat mensen je op een gegeven moment niet meer gaan zien als ‘die gekke cameraploeg van de EO’. Je wordt als het ware deel van het meubilair. Net als in de buitenland­serie spreken we met gewone mensen, maken we écht contact en strijken we ergens dus bewust een langere tijd neer.”

Net als in de buitenlandserie maken we écht contact met gewone mensen

Door de reizen die Kefah maakt, leert hij zich over te geven aan de situatie waarin hij zich bevindt. "Al sta ik bijvoorbeeld te koukleumen in een bos in Limburg waar het regent, in een jasje dat eigenlijk te dun is, ik leef optimaal,” glimlacht hij. “Dat leer je ook wel van al dat reizen: je overgeven aan de situatie waarin je je bevindt. Dan kun je er zelfs van genieten als de regendruppels je kleren doorweken.”

Oases in de Lage Landen: Kefah Allush in Wijk aan Zee

Vorig jaar maakte Kefah Allush verre reizen in Oases in de Oriënt. Dit jaar blijft hij in Oases in de Lage Landen dichter bij huis, wat hem ook veel bijzondere ontmoetingen oplevert. In de eerste aflevering neemt Kefah een kijkje in Wijk aan Zee, waar de staalfabriek niet alleen voor welvaart, maar ook voor vervuiling zorgt.

Vanaf 8 september, iedere woensdag, 22.20 uur, NPO 2

Kijk 'Oases in de Lage Landen' hier terug

Tekst: Tamara Brandemann

--:--