Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kefah in Limburgse oase: 'Vijlen verandert door nieuwkomers'

Woensdag, 22.20 uur, NPO 2

Deel:

In de tweede aflevering van Oases in de Lage Landen (EO) is Kefah Allush in het Limburgse Vijlen, het enige ‘bergdorpje’ van ons land. De band tussen de bewoners is hecht en het is vooral een boerengemeenschap. Maar Vijlen verandert door de komst van nieuwe inwoners uit de Randstad.

Terwijl de boeren verdwijnen, wordt het pittoreske dorp een toevluchtsoord voor mensen uit de Randstad die rust zoeken. Hoewel Vijlen profiteert van de veelal vermogende nieuwkomers, hoort Kefah in Oases in de Lage Landen dat er ook veel verloren gaat. De jongeren uit Vijlen kunnen er geen betaalbaar huis meer vinden en trekken weg uit het dorp.

Lees ook: Kefah Allush blijft dicht bij huis in 'Oases in de Lage Landen'
Lees ook: Kefah Allush blijft dicht bij huis in 'Oases in de Lage Landen'

Hoe moet het met de plaatselijke verenigingen? Zij krijgen geen nieuwe leden meer, want de nieuwkomers laten zich niet zien op de plaatselijke schutterij. Kefah Allush probeert in Oases in de Lage Landen zicht te krijgen op het verleden en de toekomst van deze Limburgse oase.

Oases in de Lage Landen: Kefah Allush in Vijlen

Nu de ‘Oases in de Oriënt’ voorlopig even onbereikbaar zijn, gaat Kefah Allush dichter bij huis op ontdekkingstocht. Oases in de Lage Landen is een filmische expeditie langs het dagelijks leven van bijzondere gemeenschappen in Nederland en België. Ze klampen zich – vaak tegen de stroom in – vast aan het verleden of zoeken naar een nieuwe toekomst. In de tweede aflevering bezoekt Kefah het Limburgse Vijlen. 

Woensdag 15 september, 22.20 uur, NPO 2

--:--