Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met boswachter Manon

Manon uit Friesland

Manon van Wesel is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat zij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Friesland te bieden heeft. Maar eerst maken we kennis met Manon...

Deel:

Wat wilde je vroeger worden?

"Ik heb niet het idee dat ik vroeger boswachter wilde worden eigenlijk. Ik weet niet zo goed wat ik wel wilde worden. Maar, ik ben opgegroeid op een boerderij in Brabant, met bos en heide op loopafstand. Ik was dus altijd buiten, bij de koeien, op de boerderij, of in het bos. De interesse zat er altijd al wel in.  

Toch ben ik na de middelbare school mbo-sport en bewegen gaan doen. Ik sportte heel veel en dat vond ik leuk. De sportopleiding heb ik ook afgemaakt, maar ik wist gaandeweg al wel dat sport niet helemaal mijn passie was. Dan kijk je eens rond en dan denk je; ‘waar word ik gelukkig van?’ Toen ben ik de opleiding tot dierenartsassistent gaan doen en vervolgens een hbo-diermanagement erachteraan, zo ben ik in Friesland terechtgekomen. Vanuit Brabant was dat wel even wennen, maar ik zat vrij gauw op mijn plek. Die specifieke hbo-opleiding wordt alleen in Leeuwarden gegeven, dus alle studenten kwamen van heinde en verre. Tijdens mijn opleiding en stage kwam ik in contact met Staatsbosbeheer toen ging het lampje branden: ‘ik wil boswachter worden!’ Na mijn hbo-opleiding ben ik dus nòg een opleiding gaan doen: bos- en natuurbeheer. Inmiddels ben ik nu ruim 2,5 jaar boswachter en gelukkig heb ik nog geen moment spijt gehad, ik voel me hier helemaal thuis." 

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Een paar maanden terug zag ik voor het eerst een otter in mijn gebied! Ik keek er al lang naar uit om een otter te zien, en nu gebeurde dat! Ik ben best introvert, dus ik schreeuw niet zomaar wat van de daken, maar nu riep ik voor ik er erg in had ‘Otter!’ Dat geeft echt een geweldig gevoel als je zoiets meemaakt."

Wat is nou typisch voor het bos in Friesland?

"Typerend voor Friesland is toch wel de veengebieden en de moerasbossen. Ook zie je veel houtwallen en houtsingels die vroeger werden gebruikt als afscheiding tussen stukken land en er zijn mooie landgoederen met hun statige bomenlanen. Maar we hebben in het zuidoosten ook veel bossen! Als je daar in het bos loopt, dan lijkt het wel alsof je in Drenthe bent."   

Wat doe je graag in je vrije tijd?

"Ik ga dan alsnog graag naar buiten. Mijn vriend is gelukkig ook natuurgek, dus samen trekken we er vaak op uit. Dan zoek ik de rustige gebieden op, dan zie je toch meer. Ik ben nog niet zo lang boswachter, dus ik leer elke keer weer wat bij, ook als ik in mijn vrije tijd de natuur in ga. Daarnaast ring ik scholeksters in mijn vrije tijd. Deze vogels ringen we om bijvoorbeeld te zien waar ze zijn geweest, en hoe oud ze zijn. De oudst geringde scholekster in Nederland is 42 jaar."

--:--