Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Kerst kan zo aan je neus voorbijgaan’

EO-programma Stralend Kerstfeest, 25 december, 20.30 uur, NPO 1

Verrassingen, muziek en saamhorigheid zijn de drie kernwoorden van het programma Stralend Kerstfeest, dat de EO samen met het Leger des Heils ontwikkelt. Maandag 29 november werd er druk gerepeteerd om de opnames tot een succes te maken.

Deel:
trinity_elbert
Credits: Nathalie van der Straten-Folkersma.

De artiesten druppelen een voor een binnen in het bedrijfspand van Ampco Flashlight Group in Utrecht. De leden van band Trinity zijn als eersten uit de veren. Als huisband van de show brengen ze eigen nummers, maar spelen ze ook met de andere artiesten. Leadzanger Elbert: “Wij zorgen voor een muzikaal bedje waar de andere muzikanten zich comfortabel in voelen. Als Trinity zijn we bekend van onze kersttour in maneges en stallen. Daarom vonden wij het een goed idee om de achtergrondband van Stralend Kerstfeest te zijn. Zo kunnen we het sfeertje doorvoeren!”

Johan, de gitarist van Trinity, vertelt dat de band zo’n dag als vandaag niet gewend is. “We hebben nog geen noot gespeeld en het is al bijna middag. We zijn druk met kleding en visagie voor de persfoto’s. Het is leuk om zo’n productie van deze kant te bekijken: als je het op tv ziet, besef je niet wat er allemaal achter zit.”

trinity_gitarist
Credits: Nathalie van der Straten-Folkersma.

Hoop van de wereld

Het is tijd voor de fotosessie. Het viertal stelt zich op voor het zwarte doek. Naast hen pronkt een grote, witte kerstster. Het lichtpuntje dat symbool staat voor de geboorte van Jezus. De ster is ook tekenend voor wat Trinity wil uitdragen met de show. Elbert: “We wensen dat kijkers zich verbonden voelen in datzelfde verlangen naar een nieuw begin. Naar licht in de duisternis.” Bassist Bert voegt toe: “We willen vertellen dat er hoop in de kleine dingen is – net als het kleine kindje dat de hoop van de wereld is. Juist nu kunnen we dat goed gebruiken.”

Ultieme verbintenis

Terug naar de fotosessie. De fluit, trommel, gitaar, accordeon en contrabas – die bijna groter is dan de bassist zelf – worden uit de repetitieruimte gehaald, zodat de band daarmee kan poseren. Uit het niets spelen de mannen erop los, waardoor fotograaf Nathalie spontane beelden kan schieten. Daarna mogen ze dan eindelijk repeteren. Maar eerst: wat is Kerst voor Trinity? Bij drummer Niek stond de kerstboom al voordat Sinterklaas was vertrokken, want “Kerst is van een mythische orde. Een ander level dan sinterklaas.” Elbert voegt toe: “Kerst is de ultieme verbintenis tussen hemel en aarde. Voortaan is er op aarde geen plek waar je níét door de hemel in beslag genomen kunt worden. God werd mens, dus dat is nu ook mogelijk. Hij is te zien in vrienden, familie, in de kerk en op straat. Daarom is het tof dat de EO dit programma met het Leger des Heils maakt.”

trinity_drums
Credits: Nathalie van der Straten-Folkersma.

Nieuw gebit

Stralend Kerstfeest is inderdaad een samenwerking van de EO en het Leger des Heils. Tijdens de uitzending bezoekt presentator Bert van Leeuwen mensen die iets met het Leger des Heils te maken hebben, om hen te verrassen. Zo ook Ilja van Eijzeren. Zij is vrijwilliger bij Bij Bosshardt Joure in Friesland. Ilja: “Ik organiseer creatieve workshops, bingo en kindermiddagen. Ik was thuis toen Bert van Leeuwen opeens binnenkwam. Samen reden we naar de huiskamer in Joure, waar hij vertelde dat ik een nieuw gebit kreeg. Ik dacht: o help. Het overviel me, het was eng én gaaf. Diezelfde dag gingen we naar de tandarts, waar ik gips hapte. Onlangs kreeg ik het nieuwe gebit; ik moest erg wennen. In plaats van stompjes heb ik een mond vol tanden. Ik kan niet eens met mijn tong bij mijn lippen.”

Ik zie de klappen die ik heb gekregen nu niet meer

Verleden achter zich laten

Niet alleen het gevoel was wennen. “Mijn gezicht is zelfs veranderd; rimpels zijn weg, en ik heb weer lippen. Nu hoef ik geen botox,” lacht ze. “Als ik in de spiegel kijk, heb ik het idee: dit ben ik niet. En ik zie de klappen die ik heb gekregen nu niet meer. De tandarts is de laatste die mijn gezicht heeft toegetakeld.

Mijn ex-man mishandelde mij erg. Hij heeft zelfs op mij ingeslagen met een koevoet – ik was zwanger, waardoor de ene helft van de tweeling is overleden. Ik ging bij hem weg en kreeg jaren later een nieuwe relatie. Daar ging het weer mis. Twaalf jaar lang trapte en sloeg hij – een professionele kickbokser – mij. Hij beschadigde mijn gezicht, mijn tanden waren afgebrokkeld. In februari 2022 word ik 50 jaar. Vóór deze verrassing zei ik: dan begint de nieuwe helft van mijn leven en sluit ik het eerste stuk af. Door mijn nieuwe gebit kan ik het verleden nu al achter me laten.”

Wulf
Credits: Nathalie van der Straten-Folkersma.

‘Muziek is magisch’

Tijdens de uitzending zijn er meer verrassingen te zien, waar de artiesten een rol in hebben. Een van hen is Wulf, onder andere bekend van zijn deelname aan het programma Beste Zangers. Wulf loopt het gebouw binnen en na een voorstelrondje krijgt hij koffie – “doe maar een espresso.” Zijn aandeel bij Stralend Kerstfeest is het zingen van zijn nieuwe kerstsingle ‘Xmas Time’, met Trinity als begeleiding. Na alle afgelastingen is Wulf blij dat hij weer op kan treden. “Aan het einde van 2020 was ik vooral boos, omdat mijn werk me werd afgenomen. In 2021 kon ik het beter accepteren, maar na de persconferentie van 12 november zat ik er even doorheen. Ik heb jarenlang hard gewerkt om te doen wat ik het liefste doe, en dat is muziek maken. Het is magisch, ongrijpbaar. Ik ben benieuwd hoe dat tijdens de opnames op beeld gevangen wordt.”

Eric_van_tijn
Credits: Nathalie van der Straten-Folkersma.

Gezonde spanning

Ook Wulf moet geloven aan de fotosessie. In een roestrood, glimmend pak poseert hij voor de camera. De kleur past bij zijn liefde voor Kerst. “Ik ben een kerstfreak. Door corona is de glans van het leven er een beetje af, maar tijdens Kerst laat je elkaar voelen dat je blij bent met de ander. Met mijn liedje hoop ik dat gevoel ook te bieden. Ik heb gezonde spanning, maar het is een fijn nummer om te zingen.”

Het is tijd voor de zanger om naar de repetitieruimte te gaan. Naar de studio is het een lange trap op, langs een poster van musical The Lion King die pronkt aan de muur. In de grote ruimte is het fris. Apparatuur en instrumenten bekleden de rechterhoek van de zaal. Muziekproducent Eric van Tijn zit tegenover het gelijkvloerse podium, om met de artiesten tot het beste resultaat te komen.

Anne_Apello
Credits: Nathalie van der Straten-Folkersma.

Ierse medley

Naast de studio is de visagieruimte, waar zangeres Anne Appelo krullen in het haar krijgt. “Ik doe onder andere mee aan een Ierse medley, waar een doedelzak in voorkomt. Dat wordt nog spannend,” lacht Anne. “Op eerste kerstdag zetten mensen Stralend Kerstfeest aan op tv; ik vind het bijzonder dat ik bijdraag aan iemands Kerst. Hopelijk houden kijkers een warm gevoel over aan mijn optreden. Ik wil hen bemoedigen en meegeven: we zijn samen, we zijn met elkaar verbonden.”

Rust bij Jezus

“Voor mij betekent Kerst hoop, vanwege de geboorte van Jezus,” vervolgt Anne. “Er is een wonder gebeurd, maar je hebt ook de rest van je leven iets om naar uit te kijken.” Tijdens de coronacrisis had ze veel steun aan dit besef. “Ik dacht na: wie ben ik, en ben ik tevreden? Door rust bij Jezus op te zoeken, haalde ik bevestiging uit mijn geloof, en kwam ik makkelijker door de crisis heen. Er wachten ons betere tijden – dat wil ik tijdens het programma uitstralen.”

Elly_Zuiderveld
Credits: Nathalie van der Straten-Folkersma.

Extra bordje aan tafel

Na een drukke ochtend is iedereen toe aan de lunchpauze. Artiesten, crewleden en EO-medewerkers zoeken een plekje in de zon op het dakterras. Zo ook Elly Zuiderveld, die onder andere meezingt met ‘Ik wens jou’ van Trinity. “Met mijn optreden wil ik uitdragen dat Kerst draait om naastenliefde. Tijdens de show vertel ik over het bordje van mijn grootmoeder. Zij dekte de tafel altijd met een extra bordje voor de onbekende gast: Elia, Jezus, een zwerver of een eenzame buurman. Kerst is voor mij vrede op aarde, maar dat wens ik iedereen alle dagen toe.”

Gedicht met Kerst

Met het eten achter de kiezen loopt iedereen terug naar de repetitieruimte om verder te oefenen. Onder andere ‘Little Drummer Boy’ en ‘Komt laten wij aanbidden’ klinken door de studio, net als het slotlied waar de meeste artiesten met meezingen. Alle aanwezigen luisteren geïnteresseerd, net als zangeres Stephanie Struijk – voorheen heette ze Stevie Ann. Tijdens Stralend Kerstfeest brengt zij haar liedje ‘Nieuwe Maan’ voor een koppel dat een zwaar jaar achter de rug heeft. “Het nummer gaat over dat je altijd opnieuw kunt beginnen. Het biedt hoop en troost.”

Lees ook: Kefah presenteert nieuw vierluik: De vrouwen van Jezus van Nazareth
Lees ook: Kefah presenteert nieuw vierluik: De vrouwen van Jezus van Nazareth

De zangeres pakt haar gitaar erbij om die te stemmen voor haar repetitie. Waar ze naar uitziet met de feestdagen? “Het samenzijn met familie. Je bespreekt andere dingen, reflecteert. Het voelt warm. Met sinterklaas hebben we geen tijd om samen te komen, dus trekken we lootjes met Kerst. Mijn moeder schrijft voor iedereen een gedicht waarin ze terugblikt op het afgelopen jaar, zó schattig. Door corona besef ik beter dat het belangrijk is om de tijd te nemen voor elkaar.”

Beeld: Nathalie van der Straten-Folkersma

--:--