Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kersttoespraak koning Willem-Alexander: 'De liefde is geduldig en vol goedheid'

Koning leeft mee met mensen die leed ondervonden door corona

"De liefde is geduldig en vol goedheid." Dat zei koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak. Hij stond daarnaast stil bij alle mensen die door corona zijn getroffen, op welke manier dan ook, en stak hen een hart onder de riem.

Deel:

"Mijn hart gaat uit naar al die mensen wier bestaan overhoop gegooid is." Hij dacht aan zorgmedewerkers, studenten, ondernemers, mensen in de cultuursector en mensen die iemand hebben verloren: "Bodemloos is het verdriet van iedereen die een dierbare heeft verloren, door Covid of welke oorzaak dan ook, en het gevoel heeft niet goed afscheid te hebben kunnen nemen."

Willem-Alexander bedankte iedereen die zich de afgelopen maanden aan de coronavoorschriften heeft gehouden. Hij zei dat de coronapandemie "het allerbeste" in ons heeft wakker gemaakt, maar ons ook confronteerde "met de scherpe en ongemakkelijke kanten van onszelf en de samenleving", daarbij doelend op onrust en onzekerheid. "Daar kunnen we slecht mee omgaan. We gaan ervan uit dat alles in het leven te beheersen is, maar dit onttrekt zich aan onze greep", aldus de koning.

"Wie onzeker is, kan houvast zoeken in ferme ideeën, beelden en standpunten. Maar wat als je het gewoon even niet weet? Als je twijfelt? Of soms van mening verandert? Misschien bent u moe van de manische meningenmachine en snakt u stilletjes naar een beetje onderling begrip. Ontspanning. Doodgewone vriendelijkheid." Dat mag, aldus de koning, daarmee ben je geen buitenbeentje. "Ook de zachte stemmen verdienen het gehoord te worden".

Hij pleitte met verwijzing naar 1 Korintiërs 13 voor verdraagzaamheid en medemenselijkheid: De apostel Paulus heeft het heel mooi verwoord: “De liefde is geduldig en vol goedheid. Ze kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid. Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en rekent het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid.”

Het Kerstfeest is van oudsher het feest van het terugkerende licht na de donkerste periode van het jaar. Bij alle onzekerheid mogen we daarop vertrouwen. Heb geduld. De zon keert terug. Het licht komt terug. ‘Midzomernachtsdroom’ zal weer gespeeld worden. We zullen elkaar weer kunnen ontmoeten en omhelzen.

Ik wens U allen – waar U zich ook bevindt en hoe Uw persoonlijke omstandigheden ook zijn – een gezegend Kerstfeest.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--