Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kerstvertelling: laatste droom oude eik

Een kerstverhaal van Hans Christian Andersen

‘De laatste droom van de oude eik’ is een sfeervol kerstverhaal van de Deense meesterverteller Hans Christian Andersen. In de EO-podcast Eik&Ik is dit kerstsprookje uit 1858 te beluisteren.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De laatste droom van de oude eik gaat over een eikenboom van 365 jaar oud die op kerstavond mijmert over de vergankelijkheid van het leven. Het sprookje neemt de oude sprekende boom als uitgangspunt. Eiken kunnen heel oud worden, tot wel 1000 jaar. Vandaar dat oude eiken al eeuwenlang tot de verbeelding spreken. 

Hans Christian Andersen

De sprookjes van Hans Christian Andersen horen bij het culturele erfgoed van Europa.

‘De kleine zeemeermin’ is misschien wel het bekendste sprookje op zijn naam. Aan dit sprookje is het wereldberoemde standbeeld ontleend in de haven van de Deense hoofdstad Kopenhagen. De bronzen zeemeermin op een steen trekt jaarlijkse honderdduizenden bezoekers.

'Het lelijke eendje'

‘Het lelijke eendje’ baseerde Andersen op zijn eigen jeugd, waarin hij zich een buitenbeentje voelde. Vaak gaf Andersen een dubbele boodschap mee in zijn verhalen, zoals in het sprookje ‘De nieuwe kleren van de keizer’ en ‘De prinses op de erwt’. Andersen leefde van 1805 tot 1875 in Denemarken.

‘De laatste droom van de oude eik’ is te beluisteren in Eik&ik, een podcast waarin Wim Eikelboom verhalen verzamelt over de boom waaraan hij zijn naam heeft te danken. Jantien van Wageningen is de verteller.

--:--