Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kim (37) leerde noodgedwongen hoe je als jonge moeder om moet gaan met parkinson

‘Ik dacht dat het een ziekte van oude mensen was’

Het aantal mensen met parkinson in Nederland neemt snel toe. Ook steeds meer jonge mensen worden geconfronteerd worden met de diagnose. De jongste patiënt waarbij de ziekte is vastgesteld is pas 13 jaar oud! Kim (37) behoort tot die groep van jonge parkinsonpatiënten en ervaart dagelijks de gevolgen van de ziekte waar je niet meteen dood aan gaat maar die wel elke dag een stukje van je leven af pakt.

Deel:

"Ik ben al heel jong moeder geworden en heb nu 4 kinderen. Tot enige tijd geleden combineerde ik dat moeiteloos met een drukke baan en een actief sociaal leven. Maar door parkinson gaat alles nu veel trager en moeizamer. Multitasken, veel dingen aast elkaar doen, zit er niet meer in en soms dwaal ik even af. Ik ben al blij als ik nu nog een goed gesprek kan voeren. Toch blijf ik mijn vriendinnen zien want die mooie momenten wil ik echt niet missen."

Een gewoon leven is voor haar dan ook niet meer vanzelfsprekend en dat allemaal door een ziekte waarvan ook zij dacht dat die vooral bij oude mensen voor kwam. "Ook in het diagnose-traject liep ik daar tegenaan. Uiteindelijk werd de diagnose pas eind vorig jaar gesteld. Of beter gezegd ik was er inmiddels zelf achter gekomen want zeker bij jonge mensen wordt vaak niet of veel te laat aan parkinson gedacht. Ook ik liep al veel langer met klachten rond."

Het heeft haar leven ingrijpend gewijzigd. "Alles gaat trager, voordat het er goed uitkomt. Uitjes en afspraken zijn lastig en kan niks van tevoren plannen. Ik word wakker en het is dan afwachten na de medicatie hoe ik me voel. Niet altijd even wenselijk als je de kinderen op tijd naar school wilt krijgen. En veel meer zaken die eerst van vanzelfsprekend waren, zijn lastiger te plannen."

Onbekendheid

Vanwege de relatieve onbekendheid met de ziekte lopen veel mensen lang door met parkinson voordat ze weten wat het is. "Wat de meeste mensen kenmerkt is dat ze niet snel opgeven of bij de pakken gaan neerzitten. Zoals we ook in deze campagne willen laten zien dat wij, de mensen met parkinson niet te stoppen zijn. Maar onze ziekte gelukkig wel!"

Kim hoopt dat ze nog veel profijt kan hebben voor de nieuwste ontwikkelingen. Samen met tientallen andere parkinsonpatiënten voert zij de komende weken dan ook actief actie om zoveel mogelijk geld te werven voor ParkinsonNL, de organisatie die zich bezighoudt met onderzoek, innovatie en voorlichting op het gebied van parkinson.

Ga naar www.parkinson.nl/niettestoppen voor meer informatie

--:--