Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kinderen vertellen wat scheiding met hén deed

'Mijn ouders zijn gescheiden'; iedere zondag, 19.20 uur, NPO Zapp

Deel:

Als ouders scheiden, heeft dit grote invloed op het leven van kinderen. Wat moet je doen als alles wat vertrouwd en veilig was ineens verandert? Vertel je je ouders dat je van allebei wilt houden en niet wilt kiezen? In de EO-documentaireserie Mijn ouders zijn gescheiden vertellen kinderen over de impact die de scheiding van hun ouders op hun leven heeft.

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 86.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Een derde van deze kinderen ervaart deze scheiding als een vechtscheiding. Kinderen vinden het vaak lastig om over de scheiding van hun ouders te praten, waardoor hun perspectief onderbelicht blijft. De nieuwe documentaireserie Mijn ouders zijn gescheiden geeft een gezicht aan het verhaal van kinderen bij zo’n ingrijpende gebeurtenis.

Opnieuw geluk vinden

Op een pijnlijke, eerlijke en confronterende manier vertellen kinderen in Mijn ouders zijn gescheiden hoe belangrijk het voor hen is dat beide ouders na de scheiding in hun leven aanwezig blijven, van hen houden en hen groot zien worden. Het zijn verhalen over verdriet, verlies en soms zelfs de stille wens dat alles weer teruggaat naar het oude, maar ook over acceptatie en groei en over geluk vinden in de nieuwe situatie.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Mijn ouders zijn gescheiden Scheids! Wissel!
In de EOdoc 'Scheids! Wissel!' maakt Din (12) op zijn manier duidelijk wat de scheiding met hem deed.

“Een scheiding trekt vaak diepe sporen in het leven van een kind,” zegt Margit Balogh, hoofdredacteur van EOdocs. “Het is belangrijk dat kinderen kunnen praten over deze gevoelens en handvatten krijgen aangereikt om hiermee om te gaan. Kinderen voelen vaak een loyaliteitsconflict en schaamte om over de scheiding te praten.”

De ouders zijn vaak te druk met zichzelf

“Er is in zo’n periode ook weinig ruimte voor de stem van het kind,” vervolgt Margit. “Het kan die ruimte ook moeilijk opeisen, omdat de meeste ouders te druk zijn met zichzelf. In deze serie spreken kinderen zich hier wel over uit. Het zijn vier totaal verschillende, eerlijke en confronterende verhalen, verteld vanuit het perspectief van het kind.”

EOdocs: ‘Mijn ouders zijn gescheiden’

Vanaf dat moment was alles anders - 21 november
Wat doe je als je leven plotseling op z’n kop staat? In deze documentaire van regisseur Eef Hilgers gaan acht kinderen terug naar het moment waarop hun ouders vertelden dat ze gingen scheiden. In een witte studio geven de kinderen kleur aan hun gevoelens en gedachten op dat cruciale moment. Ze nemen de kijker mee in de rollercoaster waarin zij zomaar ineens belandden.

Scheids! Wissel! - 28 november
Wat gebeurt er in je hoofd als je ouders uit elkaar gaan en je wereld nooit meer hetzelfde is? Din (12) is de midmid van voetbalclub VC Baardwijk uit Waalwijk. Drie jaar geleden gingen zijn ouders uit elkaar. Nog nooit heeft hij zijn ouders verteld hoe deze periode voor hem was. In deze documentaire van Tim van Gils, ook kind van gescheiden ouders, maakt Din duidelijk wat het met hem deed. Omdat Din niet zo’n prater is, laat hij zijn voeten spreken.

Half gescheiden?! - 5 december
Hoewel de ouders van Levin (9) zijn gescheiden, gaan ze nog elk jaar gezamenlijk op vakantie. Dit zorgt voor verwarring bij Levin. Met de zomervakantie in het vooruitzicht besluit ze op onderzoek uit te gaan. In deze documentaire van Nina de Vriendt krijgt ze daarbij hulp van haar lievelingsdier: de wolf. Wat is scheiden precies en zijn Levins ouders wel helemaal gescheiden, of misschien maar half?

Safiya The Movie - 12 december
Safiya (11) is een slim en vrolijk meisje. Toen ze nog heel jong was, zijn haar ouders uit elkaar gegaan. Haar vader kwam vroeger regelmatig in aanraking met de politie, waardoor hij ook veel afwezig was. Toch probeert Safiya alsnog een goede band met hem op te bouwen. Sinds twee jaar woont ze in een ander huis en in een nieuw, samengesteld gezin. In een film van regisseur Huibert van Wijk vertelt Safiya via korte fictiescènes haar verhaal.

Vanaf 21 november, iedere zondag, 19.20 uur, NPO Zapp

Kijk 'Mijn ouders zijn gescheiden' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--