Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kinderrechter in 'ZOUT!': 'Bezorgd over huiselijk geweld'

Chris Segers spreekt in podcast met 'Peter'

Deel:

Hoewel de cijfers in Nederland (nog) niet uitwijzen dat huiselijk geweld tijdens de coronacrisis vaker voorkomt, zijn er toch  grote zorgen over kinderen en volwassenen in kwetsbare situaties. In de podcast ZOUT! heeft presentator Chris Segers een bijzondere ontmoeting met een kinderrechter van de rechtbank in Rotterdam.

Het vermoeden bestaat dat veel betrokkenen bij huiselijke problematiek, juist door de coronasituatie, geen hulp zoeken. “Vaak hebben mensen zelf al iets meegemaakt waardoor het ze niet goed lukt, er zit een verhaal achter. Dat maakt me milder en geeft ook dat ik niet te hard wil oordelen,” zegt 'Peter' tegen presentator Chris Segers. Vanwege zijn eigen veiligheid en de privacy van anderen kunnen we de echte naam van de kinderrechter niet noemen.

'Bewust van positie'

Peter is al een tijd kinderrechter. Chris spreekt met Peter over hoe het is om ‘recht te spreken’. Peter vertelt dat hij zich elke dag bewust is van die positie en dat het daarom belangrijk is om vriendelijk en empathisch te zijn. Zeker tijdens bepalende momenten, zoals een rechtszaak, probeert hij verbinding te leggen met de mensen waarover hij recht spreekt. 

Gevoelige en kwetsbare situaties

De zaken die door de kinderrechter worden behandeld gaan vaak over zeer gevoelige onderwerpen omdat er jonge kinderen bij betrokken zijn. Denk aan problematiek rondom huiselijk geweld, echtscheiding en misbruik. De kinderrechter is bedachtzaam in zijn antwoorden. "In mijn werk, maar ook als persoon denk ik goed na over wat ik zeg. De tong is het roer van een schip."

Het is belangrijk om vriendelijk en empathisch te zijn

"Bijvoorbeeld in een groepsgesprek op WhatsApp; dan wil ik een reactie geven maar dat doe ik bewust niet. Vanuit mijn positie is het belangrijk dat ik het goede voorbeeld geef." Chris Segers, presentator van ZOUT!, vindt dat hij daarin van Peter kan leren: "Soms ben ik wel eens te snel met wat ik zeg en daarmee kan ik onbedoeld mensen onrecht aandoen. Eerst denken, dan praten."

'Geen christelijke pet'

Kinderrechter Peter is christen, maar in de rechtbank zet hij zijn ‘christelijke pet’ even af. “Mensen die voor mij staan, hebben er recht op dat er objectief recht gesproken wordt. En ik houd me aan de regels die we afgesproken hebben, kijk slechts naar de feiten zonder daarbij de menselijke maat uit het oog te verliezen”.

Luister hier naar 'ZOUT!' over huiselijk geweld

ZOUT! is een wekelijkse podcast rondom thema’s die de EO waardevol vindt: duurzaamheid, rechtvaardigheid, veelkleurigheid, natuur, relaties, opvoeden, armoede en eenzaamheid. Chris Segers en Marieke Meijer geven, bij toerbeurt in series van vijf afleveringen, een beeld hoe gelovigen in het land smaakmakers zijn op deze terreinen. Luister hier naar deze nieuwe aflevering

--:--