Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kinga Bán overleden

'De dood is niet het einde'

Kinga Bán is vandaag, 6 mei, op 37-jarige leeftijd thuis in het bijzijn van haar gezin overleden. Ze laat haar man Reinder en drie kinderen achter.

Deel:

In 2013 werd bij Kinga borstkanker geconstateerd. Dankzij een hormoonbehandeling kwam de groei van kankercellen tijdelijk tot stilstand. In 2016 bleek het aantal ‘foute plekjes’ echter weer toegenomen en moest ze met een intensieve behandeling starten. Chemokuren gaven Kinga extra, waardevolle tijd. Maar de laatste maanden voelde Kinga dat haar gezondheid verder achteruitging. 

Sela

Kinga begon al jong met zingen en maakte als kind graag muziek in de kerk en op school. Na de havo ging Kinga naar het conservatorium. Deze opleiding rondde ze in 2005 cum laude af. Kinga was vooral bekend als zangeres van de band Sela. Sinds 2008 zong ze als leadzangeres in deze band. Eerst samen met zanger Elbert Smelt, later met Frans Korpershoek. 

Solo-album

Begin 2017 bracht ze haar eerste solo-album uit, getiteld Uit Liefde. Op dit album stonden liederen voor haar man, kinderen, ouders en zussen. “Ik wil hun heel graag iets tastbaars meegeven voor als ik er straks niet meer ben,” vertelde Kinga destijds over deze cd.

Lees ook: 'O, wat zie ik uit naar een leven met Hem'
Lees ook: 'O, wat zie ik uit naar een leven met Hem'

Concerten

Eind 2017 stopte Kinga met zingen bij Sela, en in maart 2018 verscheen haar tweede solo-album, getiteld Vandaag. In 2018 en 2019 gaf ze diverse concerten door heel Nederland. In juli 2018 moest Kinga een aantal concerten afzeggen vanwege een nieuwe operatie, deze keer aan haar nek. Onlangs verscheen een kinder-cd met liedjes die ze samen met haar kinderen geschreven heeft.

Niet het einde

Kinga sprak vrijmoedig over de dood. “De aarde is een tijdelijke verblijfplaats en de dood is niet het einde. Mijn leven met God gaat verder.” Kinga verlangde naar haar hemelse Vader. Zoals ze zelf zei: “Er wacht zoiets moois op me in de hemel.”

Persoonlijke herinnering

In de loop der jaren heb ik voor Visie vaak met Kinga gesproken. Over de muziek, de liefde voor haar gezin en haar kwetsbaarheid. Kinga sprak altijd erg openhartig over de impact van de ongeneeslijke ziekte op haar leven. “Ziekte hoort bij het leven in een gebroken wereld. Het is zoals het is. Het moeilijkste van alles is om je kinderen los te laten. Als moeder wil je er zo lang mogelijk voor ze zijn.”

Ik heb Kinga leren kennen als een heel bijzondere vrouw: sterk en positief, eerlijk en nuchter. Ik ben van haar gaan houden, en velen met mij. Wat zal ze een enorme leegte achterlaten, zeker in haar gezin. Ik wens haar man Reinder, haar drie kinderen Ike, Liva en Kene en allen die dicht om haar heen staan, Gods onmisbare troost en steun toe.  
Miriam Duijf

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Begrafenis

De begrafenis vindt vrijdag plaats in besloten kring. Woensdag tussen 17.00 en 21.00 uur is er voor wie wil gelegenheid om afscheid te nemen in De Lichtboog in Houten. Op http://kingaban.nl is een condoleanceregister geopend.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--