Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kleurrijke vriendinnengroep stemt hoopvol in de film 'Rocks'

'Hartverscheurend, maar toch luchtig en met oog voor humor'

De 15-jarige Shola, bijgenaamd ‘Rocks’, woont met haar moeder en 6-jarige broertje Emmanuel in een flat in Londen. Ze leidt een vrij normaal leven – hangt graag rond met haar vriendinnen, heeft het aardig naar haar zin op school, verdient wat bij door andere meiden op te maken.

Deel:

Een zorg is wel dat haar moeder soms in de war is. Op een dag komt Shola uit school en blijkt de vrouw halsoverkop te zijn vertrokken. Om uit handen te blijven van de instanties, slaat Shola wanhopig met haar broertje op de vlucht.

Sociaal-realistisch drama

De Britse film Rocks is een sociaal-realistisch drama in de traditie van geëngageerde cineasten als Ken Loach (The Angels’ Share) en Hirokazu Kore-eda (Shoplifters). De productie kwam op een bijzondere manier tot stand: de makers wierven hun jonge, onervaren hoofdrolspelers op middelbare scholen, lieten ze samen improviseren en gebruikten hun input voor het script. Die werkwijze leverde een film op die regelmatig zo realistisch aanvoelt als een documentaire – en daar soms ook dicht tegen aanschurkt, omdat veel acteurs een variant op zichzelf spelen.

Een simpel happy end zit er voor Rocks niet in, daarvoor is de film te eerlijk

Afrikaans, Arabisch, Joods

Het verhaal van Shola en Emmanuel is hartverscheurend, maar al met al is Rocks geen naargeestige film. Regisseur Sarah Gavron (Suffragette) houdt de toon overwegend luchtig en heeft veel oog voor humor en aandoenlijke details. Vooral de scènes rond Shola’s warme, energieke vriendinnengroep zijn prachtig. De meiden hebben allemaal verschillende achtergronden – Afrikaans, Arabisch, Joods – maar zijn in de eerste plaats gewoon typisch Londens. De veelkleurigheid van de groep wordt gepresenteerd als iets vanzelfsprekends en interessants – hoe verfrissend.

Een simpel happy end zit er voor Rocks niet in, daarvoor is de film te eerlijk, maar enige hoop voor Shola en haar broertje durf ik na afloop wel te koesteren.

Bekijk de trailer van 'Rocks'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Rocks (2020)

Regie: Sarah Gavron. Met o.a. Bukky Bakray en Kosar Ali. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar wegens geweld en taalgebruik. Vanaf vandaag (24 september) in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--