Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Klopt het beeld dat we van engelen hebben?

Minicollege in 'Open Huis'; zaterdag, 14.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Beschermengelen, aartsengelen, seraffijnen en cherubijnen. Op zaterdag 10 april geeft hoogleraar Nieuwe Testament Rob van Houwelingen in het radioprogramma Open Huis (EO) een minicollege over de verschillende soorten, en verschillende taken die engelen hebben gekregen.

Als je de Bijbel leest, is het duidelijk dat er, behalve mensen, ook nog andere redelijke wezens in het heelal zijn. Maar ze zijn voor ons meestal niet zichtbaar of tastbaar. Ze leven in een andere dimensie, en worden aangeduid als 'engelen'. Maar wat betekent dat woord ‘engel’ eigenlijk? Wat weten we over hen? Klopt het dat iedereen een beschermengel heeft?  En waarom hebben veel mensen een beeld van engelen als lieve, mollige wezentjes met pijl en boog?

Hemelse wezens

Onlangs schreef theoloog Rob van Houwelingen het boek Hemelse reisbegeleiding. Sporen van engelen in het Nieuwe Testament. In dit boek bespreekt Rob de verschijning van engelen in met name het Nieuwe Testament en besteedt aandacht aan onder meer de aartsengelen Michaël, Gabriël en Rafaël. In Open Huis bespreken Petra de Joode en Rob van Houwelingen de verschillende verschijningsvormen van engelen.

Engelenverhalen in de Bijbel

In de bijbel staan veel verschillende ‘engelenverhalen’. Meestal zien we engelen niet. En als ze zichtbaar verschijnen, vallen ze vaak niet op. Sommige mensen hebben onwetend engelen geherbergd (Hebreeën 13:2), terwijl anderen pas achteraf tot de ontdekking kwamen dat ze een engel hadden gezien, zoals Gideon (Richteren 6:22)  en Manoach (Richteren 13:21). Maar als de engel Gabriël aan Zacharias en Maria verschijnt, is dat zo indrukwekkend dat ze bang worden (Lucas 1:2; Lucas 1:30). 

Waarom zien veel mensen engelen als lieve, mollige wezentjes met pijl en boog?

Johannes is op Patmos zo onder de indruk, dat hij een engel wil aanbidden alsof hij een godheid is (Openbaring 19:10). Engelen laten zich niet door mensen oproepen of commanderen. Ze worden aangestuurd door God. Wanneer ze met mensen communiceren, gaat het initiatief altijd van de engelen uit en niet van de mensen.

Open Huis

Open Huis is een muzikaal en informatief radioprogramma van de EO op NPO Radio 5. Naast veel muziek is er aandacht voor het nieuws, achtergronden en informatie. Presentatie: Petra de Joode.

Zaterdag 10 april, 14.00 uur, NPO Radio 5

--:--