Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koninklijke familie niet naar Lech

Blog van Blauw Bloed presentator Jeroen Snel

Het is voorjaarsvakantie en normaal gesproken zou het dan tijd zijn voor de skivakantie in het Oostenrijkse Lech. Maar uiteraard is deze vakantie van de koninklijke familie afgelast.

Deel:

Mensen vragen mij weleens waarom onze royals ieder jaar naar hetzelfde dorp gaan. Willem-Alexander vertelde ooit: ‘Als ik de kerkklokken van Lech hoor, weet ik dat ik thuis ben.’ Hij komt er al sinds zijn kleutertijd en daarom is het zijn tweede thuis geworden. Wat veel mensen niet weten, is dat hij er ook ’s zomers weleens heen gaat. Dan bezoekt hij vrienden en kan hij in alle vrijheid wandelen. Ik kan me voorstellen dat je, als je daar altijd in de winter komt, ook weleens wilt zien hoe het er in de zomer uitziet.

Net als Willem-Alexander en Máxima gaat ook Beatrix nog ieder jaar naar Lech. Omdat zij met pensioen is, verblijft ze er vaak drie of vier weken. Afwisselend krijgt ze dan gezelschap van Constantijn en Laurentien, Mabel en Willem-Alexander en Máxima.

Lech is ook de plek van prins Friso’s ongeluk. Dit heeft de familie voorgoed verbonden aan het dorp. Friso ging die dag skiën met de zoon van de eigenaren van hotel Gasthof Post, waar Beatrix altijd verblijft. Die zoon overleefde het ongeluk wel. Gelukkig heeft het nooit een wig gedreven tussen de families en zijn ze nog altijd goede vrienden.

Lech blijft voor de Oranjes de ultieme vakantiebestemming. Zelf houd ik meer van de zon, maar ik kan me voorstellen dat je tijdens het skiën een ultiem gevoel van vrijheid ervaart. Met de wind in je haar zoef je even weg van de dagelijkse sores in Nederland. Om diezelfde reden vindt Willem-Alexander het nog steeds leuk om piloot te zijn en af en toe weg te vliegen van alles. Hopelijk kan iedereen snel weer veilig op de ski’s staan!

Blauw Bloed

Zaterdag 20 februari, 19.50 uur, NPO2

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--