Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kroning Charles III staat bol van Bijbelse symboliek

Andrew Loyd Webber schrijft speciaal voor de dienst een lied

Koning was hij op het moment dat zijn moeder overleed, maar met zijn kroning in Westminster Abbey wordt 6 mei formeel erkend dat Charles III koning is. Royaltyverslaggever Tirza van der Graaf doet die dag verslag vanuit Londen voor Blauw Bloed.

Deel:

In de uitzending die dag zal veel aandacht zijn voor de religieuze symboliek van de kroningsplechtigheid. Tirza: “In de kroningsplechtigheid van Charles zit veel meer ritueel en symboliek dan we in Nederland kennen. De inhuldiging van onze koning was een zakelijker plechtigheid door de scheiding van kerk en staat. Charles wordt met zijn kroning hoofd van de Anglicaanse Kerk.”

Zalving 

De verwijzingen naar de Bijbel tijdens de kroningsplechtigheid zijn talrijk. Tirza: “Voordat koning Charles gezalfd wordt, zal eerst Händels Zadok, the Priest worden gezongen. Dat lied gaat over de zalving van koning Salomo door de profeet Nathan en de priester Sadok. Van koningin Elizabeth II is het bekend dat zij haar koningschap zag als een roeping van God. Ze voelde het sterk als een goddelijk ambt. Charles is ook sterk geworteld in de Church of England. Hij heeft echter laten weten een ‘Defender of Faith’ te willen zijn, verdediger van religie in het algemeen.” 

Gewijde olie

Voordat Charles tot koning gezalfd wordt, zal hij eerst plaats nemen op de 700 jaar oude kroningsstoel. Vervolgens wordt een gouden baldakijn over de troon geplaatst. Tirza: “Van wat daarna gebeurt, krijgen we niet te zien. Het is een heilig moment tussen de vorst en God. We weten wel wat er gebeurt: Charles zijn handen, borst en voorhoofd zullen door de aartsbisschop van Canterbury worden gezalfd met een speciale olie. Die olie komt van olijven uit een gaarde bij de Maria-Magdalenakerk op de Olijfberg. Daar is het graf van Charles' grootmoeder, prinses Alice. De olijven zijn geperst en geparfumeerd met sesam, roos, jasmijn, oranjebloesem, kaneel, barnsteen, neroli en benzoïne, en daarna gewijd in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Wat bijzonder is: ook Camilla zal gezalfd worden.”

Download hieronder de liturgie van de kroning Charles III :

Liturgie Church of England (.pdf)

Kledij en regalia

“Tijdens de dienst zal Charles diverse keren van kledij veranderen”, vervolgt Tirza. “Zo draagt hij voor de zalving een eenvoudig tuniek, zonder versieringen, dat zuiverheid voor God moet uitstralen. Na zijn kroning wordt hij gekleed in de kroningsgewaden. Dat is ook het moment dat hij de regalia aangeboden krijgt: de rijksappel die staat voor de goddelijk macht die de vorst krijgt en als symbool voor de christelijke wereld, de twee scepters die staan voor de tijdelijke macht en de spirituele rol van de monarch als hoofd van de kerk, en de ring die zijn 'huwelijk' met de natie symboliseert.”

Psalm

Alhoewel de verschillende stappen van de ceremonie al bijna duizend jaar hetzelfde zijn, is ook het nodige anders dan tijdens de laatste kroning, zeventig jaar geleden. In de eerste plaats duurt het allemaal korter. “De kroning van Elisabeth duurde wel drie uur. Nu duurt het een uurtje. Er waren toen 8000 mensen uitgenodigd, nu 2000. Tijdens de dienst zal een gospelkoor optreden. En waar ik zelf wel heel benieuwd naar ben: musicallegende Andrew Loyd Webber schrijft speciaal voor de dienst een lied gebaseerd op een psalm. Al met al een uniek en historisch gebeuren.”

Kroning Charles III

Kroning Charles III: zaterdag 6 mei 10.00-15.30 uur, NPO 1
Docu ‘Charles R: the making of a monarch’: zaterdag 6 mei om 19.05 uur, NPO 1
Blauw Bloed: zaterdag 6 mei, 20:03, NPO 2

Geschreven door

Inge-Mirjam Bosveld

--:--