Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kunstenaar Henk Helmantel te gast in ‘Nederland Zingt Dichtbij’

‘Ik geef aandacht aan dingen waar je aan voorbijloopt’

Jurjen ten Brinke gaat zondag in ‘Nederland Zingt Dichtbij’ op bezoek bij een bijzondere kunstenaar: Henk Helmantel. Deze kunstenaar staat nationaal én internationaal bekend om zijn meesterlijk geschilderde stillevens met fruit, en schilderijen van kerk- en kloosterinterieurs.

Deel:

Jurjen bezoekt hem in de door Helmantel zelf herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij in het Groningse Westeremden. Daar heeft hij een atelier en museum aan huis.

Schilderij 'Kastanjes'

Het huis van Henk Helmantel staat vol kunstwerken en historische gebruiksvoorwerpen van zijn stillevens. Henk laat Jurjen zien hoe hij in Gods licht het bijzondere ontdekt in het alledaagse, en hoe hij dat met verf vastlegt. “Ik geef aandacht aan dingen waar je aan voorbij kunt lopen, zoals bijvoorbeeld een kastanje. Als je de dop opent en de kastanje rolt eruit, zie je dat donzige omhulsel. Zo mooi hoe dat gemaakt is. Als ik de Here God een stilleven zou kunnen geven, zou dat Kastanjes zijn, als een ode aan zijn eigen schepping!”

Drents museum

De schilderijen van Henk Helmantel zijn onder andere in het Drents museum te bewonderen. Tot en met 2 september 2021 is er een overzichtstentoonstelling met ruim tachtig schilderijen van Henk Helmantel.

Ikonenmuseum Kampen

Ook in het Ikonenmuseum in Kampen is het werk van Henk Helmantel te bewonderen. Tot 30 oktober 2021 is er een ontmoeting tussen de collectie van Henk en en zijn vrouw Babs Helmantel (verzamelde voorwerpen en eigen werk) en iconen uit de collectie van het Ikonenmuseum

Helmantel.nl

Nederland Zingt Dichtbij, met Henk Helmantel

Zondag 14 maart, 11.44 uur, NPO 2

--:--