Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Laat de kerkklokken beieren tijdens Oudjaarsnacht'

Je bent #nietalleen

Het CDA roept alle kerken in Nederland op het nieuwe jaar in te luiden door de kerkklokken te laten beieren om middernacht in de oudejaarsnacht. In een filmpje op sociale media doet Kamerlid Chris van Dam deze oproep, onder de hashtag #nietalleen.

Deel:

"Het CDA roept alle kerken in Nederland op om oudejaarsnacht om 00.00 uur de kerkklokken te laten klinken. Niet alleen als subtiel alternatief voor het vuurwerk dat dit jaar niet mag worden afgestoken, maar ook als teken van verbondenheid tussen al die Nederlanders in deze moeilijke tijd. In het bijzonder voor hen die alléén de oudejaarsnacht moeten doormaken. Niet alleen!"

#nietalleen

De oproep kan alvast op steun rekenen van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. "Laat het luiden van de kerkklokken een onderstreping zijn van de boodschap van de kerken aan iedereen die het in deze pittige tijd nodig heeft om te horen: je bent niet alleen", schrijft hij op Twitter.

Traditie

De Rooms-Katholieke kerken (RKK) lieten woensdag al weten dat de 'op een aantal plaatsen bestaande traditie om op oudejaarsavond om 24.00 uur de kerklokken te luiden, wordt voortgezet'. De RKK meldde het in een verklaring waarin werd aangekondigd dat in katholieke kerken geen nachtmis zal zijn wegens het coronavirus.

Alternatief voor vuurwerk

De RKK laat het al dan niet luiden wel over aan individuele kerken. "Om praktische redenen", aldus een woordvoerster, die erbij zegt dat het luiden vooral is bedoeld voor onderlinge verbondenheid en niet als alternatief voor vuurwerk. Ook de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) laat de beslissing om al of niet de klokken te luiden aan de aangesloten kerken zelf. "Het is een sympathiek initiatief van het CDA, het raakt aan oude tradities. Maar we willen het niet van bovenaf aan onze kerken opleggen", zegt een woordvoerster.

Met het platform #Nietalleen verbinden onder meer de Protestantse Kerk, ChristenUnie, Rooms Katholieke Kerk, Kerk in Actie en EO de talloze lokale hulpinitiatieven aan elkaar en aan hulpvragers. Nederland laat zich tijdens deze ‘corona-tijd’ van haar beste kant zien. Op veel plekken worden boodschappen gedaan medicijnen gehaald en wordt voedsel ingezameld voor de voedselbank. Mensen die behoefte hebben aan hulp kunnen zich aanmelden via nietalleen.nl of bellen naar het nummer 0800 1322.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--