Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Langste maansverduistering én bloedrode maan samen te zien

‘Laten we niet te snel conclusies trekken’

De nacht van 27 op 28 juli 2018 wordt historisch. We kunnen dan de langste totale maansverduistering van deze eeuw zien. Daarnaast is er een bloedmaan te bewonderen. Een bijzonder fenomeen. Bij veel christenen roepen deze opmerkelijke natuurverschijnselen direct vragen op. Zoals: ‘Zijn deze verschijnselen de tekenen aan de hemel waar we volgens Openbaring op moeten letten?’

Deel:

Een bloedmaan én een totale maansverduistering zullen zichtbaar zijn voor iedereen op het oostelijk halfrond, waaronder Europa, Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. De totale verduistering begint vrijdag 27 juli om 21.30 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur. Daarna duurt het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal schijnt. Het is daarmee de langste maansverduistering van de 21e eeuw.

Eindtijd

Christenen koppelen dit soort bijzondere natuurverschijnselen vaak direct aan de eindtijd. De Bijbel zegt in Openbaring 12 immers dat we moeten letten op de tekenen aan de hemel
Pastoor John Hagee (USA) schreef een bestseller over de bloedmaan. “God probeert op een bovennatuurlijke manier met ons te communiceren,” vertelt hij op CBN.com. Hij verwijst daarbij naar een tekst in Joël 2:31, waar staat: “De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag van de HERE komt.”

Lees ook: Breekt vandaag het einde der tijden aan?
Lees ook: Breekt vandaag het einde der tijden aan?

Vandaag

Theo Niemeijer, werkzaam bij Het Zoeklicht ziet het anders.Zijn dit soort fenomenen inderdaad de tekenen aan de hemel waar we op moeten letten?” vraagt hij zich af. “Het lijkt mij te ver gaan om op grond van dit soort unieke verschijnselen te beweren dat op 27 juli de Here Jezus zal komen. De opname van de gemeente verwacht ik vandaag. We moeten Hem iedere dag verwachten. Paulus verwachtte deze opname al in zijn leven hier op aarde!"

Apocalyptische verschijnselen

Ook ds. Willem Glashouwer kan er niet zo veel mee. Bij de vorige maansverduistering gaf hij al aan: “Het gaat in Openbaring 12 om iets heel anders dan een ‘simpele’ stand van sterren en planeten.  Dat zijn tekenen van een giga omvang, die wijzen op apocalyptische verschijnselen, zoals sterren die uit de hemel vallen, de zon die haar glans niet geeft en de maan die rood wordt als bloed. Als deze apocalyptische verschijnselen die de profeet Joël voorspelt, echt gaan gebeuren, schudt de hele aarde op zijn grondvesten en lijkt de hemel wel in te storten. Maar dat is echt iets anders dan een paar planeten die kleuren of verduisteren.”

Waakzaam

Theo Niemeijer besluit: “Laten we voorzichtig zijn en niet al te snel conclusies trekken. De Bijbel leert ons dat Zijn komst niet te berekenen valt. Laten we dus elk moment waakzaam zijn en Hem verwachten. We worden opgeroepen om Hem te blijven verwachten, ook vandaag en – zo de Here vertoeft te komen – ook na de genoemde datum!”

Op 21 januari 2019 is er weer een totale eclips. Daarna moeten we wachten tot september 2025 voor een volgende maansverduistering.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--