Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Last van vliegschaamte? Zo kun je toch op reis

Vliegen... dat is niet zo duurzaam. Wil je toch wat van de wereld zien, zonder haar verder in de problemen te brengen? Wilbert van de Kamp zocht voor je uit hoe je dat doet.

Deel:

Waar vliegen enkele decennia geleden nog voor de happy few was, heeft vrijwel iedereen nu weleens gevlogen. Stedentripje hier, vakantie naar Bali daar. Ga je naar de website van een vliegtuigmaatschappij, dan hoef je niet eens je keuze voor een bestemming gemaakt te hebben. Kortom: het gaat niet om de bestemming, maar om het vliegen. En dat terwijl we ook weten dat vliegen een vrij onduurzame manier van vervoer is.  

Toch op reis? 

De vraag natuurlijk: is hier iets aan te doen? Wat jij niet kunt doen is ervoor zorgen dat we met z’n allen minder gaan vliegen. Daar zou de overheid iets aan kunnen doen door wetgeving of belasting. Jelmer Mommers van De Correspondent schreef er een artikel over, dat ook nog eens duidelijk uitlegt waarom vliegen zo slecht is.  

Wat je wel kunt doen? Een paar tips:  

  • Check hoeveel je met jouw manier van reizen uitstoot en denk na of je überhaupt die reis wel moet maken.
  • Vlieg niet, maar pak de trein! Het kost misschien iets meer tijd, maar naar London of Parijs hóef je niet te vliegen. Als je op tijd boekt is het niet eens veel duurder. Ik deed het pas en een mooi bijkomend voordeel is dat je de stress en het wachten op de luchthavens ook nog eens ontloopt.
  • Wel vliegen? Kies dan voor een vliegmaatschappij die het zo goed mogelijk doet.
  • Kies voor een economy class ticket. Met meer mensen in een vliegtuig is duurzamer. Het kost je misschien wat privacy en gemak, maar het levert je wel milieuwinst op.
  • Compenseer je CO2. Dat kan bijvoorbeeld bij FlyGreen.

Kortom: laat vliegen niet altijd je eerste optie zijn wanneer je een vakantie boekt of voor werk naar een Europese hoofdstad gaat.  

Nog een leuk initiatief dan: A Free Ride, dat een nieuwe vorm van belasting op vliegen voorstelt. Het centrale thema: minder is beter.  

De komende maanden gaat Wilbert op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het hem weten via redactie@lazarus.nl

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--