Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus presenteert zesdelige serie ‘Holy Shit’ over kerkverlating

Moet ik nog iets met het christelijk geloof? Creatief mogelijkmaker Marjon Moed (33) wordt al jarenlang achtervolgd door die vraag. Daarom maakt ze voor EO-platform Lazarus.nl de serie ‘Holy Shit’. Een zesdelige online serie waarin ze op zoek gaat naar een antwoord.

Deel:

Marjon groeide op in een christelijk gezin en was een actieve kerkganger toen ze twintig was. Dat is nu niet meer het geval. 'Ik ben langzaam afgehaakt. Ik ging steeds minder naar de kerk en was steeds minder actief met het geloof bezig. Ik had soms moeite met de door mensen bedachte regeltjes en kreeg steeds meer twijfels bij de essentie van het christelijk geloof: dat Jezus voor onze zonden aan het kruis is gegaan. De omgekeerde bekering begon.'  Ze was niet de enige, ook in haar omgeving haakten veel vrienden af. Toch mist ze soms de muziek, het groepsgevoel, het ‘ergens bij horen’. Dat maakt dat ze zich blijft afvragen of ze nog iets met het geloof moet.

Eerlijke confrontatie

Voor Lazarus gaat Marjon nu de eerlijke confrontatie met die vraag aan, maar wel met een duidelijk uitgangspunt: geloven zoals ze deed op haar twintigste kan ze niet meer. In de serie duikt ze in haar geloofsverleden, onderzoekt waar haar moeiten zitten, ondervraagt vrienden die ook de kerk hebben verlaten en kijkt of er alternatieven zijn voor haar vroegere geloof. Daarvoor zingt ze onder andere mee met christelijke zanger én vroegere buurjongen Reyer, spreekt ze met dominee Marleen Blootens en zinzoeker Bob Venus, gaat ze langs bij The School of Life en ontmoet ze haar muzikale held Stef Bos.

Waardevol gesprek

'Marjon is hét voorbeeld van een millennial die stilletjes uit de kerk vertrekt en er nooit meer terugkomt. Zoals zij zijn er heel veel', legt Lazarus-eindredacteur Marieta van Driel uit. 'Door dit proces open en eerlijk te bespreken en moeiten en vragen bloot te leggen, hoop ik dat er goede gesprekken ontstaan over dit onderwerp. Dat wordt door veel kerken, familie en ook door kerkverlaters als lastig en soms zelfs onbespreekbaar ervaren. Maar Marjon laat zien hoe waardevol het kan zijn.'

De zes afleveringen van ‘Holy Shit’ zijn van 26 april tot en met 1 juni elke zondag hier online te zien. Elke aflevering duurt tien minuten. 

Fotografie foto boven: Eva Dokter 

Bekijk hier aflevering 1: Is het een probleem als ik niet meer geloof?

--:--