Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Wat ik allemaal heb gekregen

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Wat ik allemaal heb gekregen – PopUpGedachte donderdag 8 juli 2021

Wat ik allemaal heb gekregen? Nou, een hoop goede raad. Kleren, toen ik klein was. Nu koop ik ze zelf. Tijd, van mensen. Eindeloos de tijd gekregen voor mijn gevoel om te leren en te groeien en te ontdekken. Cadeautjes op mijn verjaardag, maar soms zomaar ook een boek. Liefde, dat ook. Vriendschap. Ideeën en concepten, ze vallen dan gewoon in mijn hoofd. Gratis. Zit wel wat investering in, het leren ontwikkelen van ideëen en concepten maar het is ook zo gratis als wat.
Er is zoveel wat ik kreeg. Zomaar. Het leven zelf, ook zomaar. Niks voor gedaan, ik was er ineens. Hulp bij pech onderweg, meerdere malen. Zomaar. Het houdt niet op eigenlijk. Familie, heb je dan ook zomaar gekregen. Soms superleuk, soms heel irritant. Maar gratis gekregen.

Vandaag opent het fragment van de lezing van de dag dat ik met jullie wil delen met dit zinnetje:
Voor niets hebt gij ontvan­gen, voor niets moet gij geven.

Er is zoveel wat ik voor niets heb ontvangen, als ik dat allemaal moet doorgeven, ben ik hartstikke arm. Of, misschien, ben ik dan wel hartstikke rijk maar op een wat andere manier. De tijd, de aandacht, het advies, de liefde, het kleren kopen, ideeën delen, cadeautjes, familie zijn, helpen bij pech onderweg. Elke keer weer denken: waarom niet, dat is ook aan mij gedaan. Laat ik het maar doorgeven.

Dit zinnetje: voor niets hebt u ontvangen, voor niets moet u geven is deel van de opdracht waarmee de rabbi van Nazareth zijn leerlingen op pad stuurt. De rabbi heeft een boodschap – over dat langverwachte koninkrijk, de nieuwe wereld, dat die met hem is aangebroken, althans bijna – en zij moeten daarmee de boer op. Hoe? Zonder iets mee te nemen. Inhoud en vorm gaan bij Jezus van Nazareth altijd hand in hand. Ga op pad met een verhaal, maar leef dat verhaal als je ermee op pad gaat. In de nieuwe wereld hoef je niet je eigen bezittingen mee te torsen, geen spullen, geen tent, laat staan een caravan met etensvoorraden voor drie weken. Alsof je in vijandig niemandsland terechtkomt waarvan je erop moet rekenen dat er geen onderdak, geen mensen, geen eten en drinken in de verste verte te vinden is. Zo gingen wij op pad vroeger.
JC zegt: ga zonder iets, geef weg zonder er iets voor terug te vragen. Je boodschap, je aandacht, je tijd, wat je ook maar hebt gekregen van mij. En neem geen voorzorgsmaatregelen. Hij gaat verder met:

Tracht dus geen goud, zilver of koper te verwerven om er uw gordels mee te vullen.
Verschaft u ook geen reiszak voor onderweg, geen tweede onderkleed,
geen schoeisel of stok, want de arbeider is zijn onderhoud waard.
Als gij in een stad of in een dorp komt, onderzoekt dan wie waard is u te ontvangen,
en verblijft daar tot gij weer vertrekt.
Wanneer ge dat huis binnentreedt, brengt het uw vrede­groet;
en wanneer het die waard is, moge uw vrede over dat huis komen,
maar wanneer het die niet waard is, dan kere uw vrede tot u terug.


Je vindt je weg wel. Er zijn mensen die je willen ontvangen. Wees bij hen met al wat je hebt. Zijn zij niet oké, dan is dat geen verspilde liefde, aandacht of tijd – dat keert wel weer bij je terug. En dan kun je doorreizen.

Mijn exercitie voor vandaag en deze dagen; wat heb ik allemaal gekregen, zomaar? En kan ik doorgeven als ik m’n kans schoon zie, zomaar? En durf ik al enigszins te leven in die gedroomde nieuwe wereld die met Jezus van Nazareth begonnen is? Want als ik dat doe, dan loop ik gegarandeerd tegen twee dingen aan:
1) momenten waarbij ik besef dat die wereld helemaal nog niet begonnen is
2) momenten dat ik realiseer dat die wereld allang begonnen is, maar dat ik er met mijn bange hart of blinde ogen nog geen onderdeel van durfde of kon uitmaken. En simpelweg het plezier dat er meer van begonnen is, dan ik dacht.

Tot zover vanochtend. Een hele goede donderdag gewenst – en vrede, en alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--