Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Hoop is niet hetzelfde als optimisme

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Hoop is niet hetzelfde als optimisme - PopUpGedachte donderdag 19 december 2019

uit 'Disturbing the Peace' van Václav Havel, als adventstekst:

"Het soort hoop waar ik vaak aan denk, begrijp ik vooral als een manier van denken, niet als een toestand van de wereld. Ofwel hebben we hoop in ons, of niet.

Hoop is geen voorspelling. Het is een oriëntatie van de geest, een oriëntatie van het hart. Het overstijgt de wereld die onmiddellijk wordt ervaren en is ergens buiten zijn horizon verankerd. Ik voel dat zijn diepste wortels in het transcendentale liggen, net zoals de wortels van menselijke verantwoordelijkheid, hoewel ik natuurlijk niet - in tegenstelling tot bijvoorbeeld christenen - iets over het transcendentale kan zeggen.

Hoop, in deze diepe en krachtige zin, is niet hetzelfde als vreugde dat dingen goed gaan, of de bereidheid om te investeren in ondernemingen die duidelijk op weg zijn naar vroeg succes, maar eerder een vermogen om voor iets te werken omdat het goed is, niet alleen omdat het een kans is om te slagen. Hoe minder veelbelovend de situatie is waarin we hoop tonen, hoe dieper die hoop is.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme. Het is niet de overtuiging dat iets goed komt, maar de zekerheid dat iets goed is om te doen, ongeacht hoe het afloopt. Kortom, ik denk dat de diepste en belangrijkste vorm van hoop, de enige die ons overeind kan houden en ons aanspoort om het goede te doen, en de enige echte bron van de adembenemende dimensie van de menselijke geest en zijn inspanningen, iets is we krijgen als het ware van 'elders'. Het is ook déze hoop die ons de kracht geeft om te leven en voortdurend nieuwe dingen te proberen, zelfs in omstandigheden die zo hopeloos lijken als de onze, hier en nu. ”

Tot zover voor vandaag. Morgen nog een laatste gedachte voor de kerstvakantie begint. Vrede gewenst. En alle goeds.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--