Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Dat je weet wat goed is

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Dat je weet wat goed is – PopUpGedachte donderdag 2 september 2021

Dat is nog zo makkelijk niet; weten wat goed is. Zeker in een post-truth, postmoderne tijd van beleving, alternatieve feiten en zo nog het een en ander. De grote verhalen hebben grote klappen gekregen, kennis is gedemocratiseerd; iedereen kan het hebben en beroept zich op eigen bronnen. Maar hoe weet je dan wat goed is. Het zou best aardig zijn als ik daar in deze vroege ochtendgedachte gewoon nou eens het antwoord op zou geven, zodat we het weten. Dan hebben we dat ook afgehandeld. Maar helaas, dat ligt dan weer veel te ver buiten mijn bereik.

Weten wat goed is. Je voelt het soms aan je water, net als dat je je schuldig kunt voelen, omdat je weet dat wat je deed of dacht of hoopte of verlangde niet oké was. Ik hoop dat ‘ie dood neervalt, de kwal. En je weet dat dit niks met de ander te maken heeft, dat je je kapot zou schrikken als het zou gebeuren en het allemaal zwaar onredelijk is, die gedachte. Maar je hebt ‘m wel. En je wéét dat het niet klopt, want voordat je het überhaupt kunt analyseren gaat er al een steek door je geweten. Je hoeft niet eerst te gaan zitten om na te denken of er ergens iets over een schreef ging. Je weet het gewoon.

En dat kan ook met de dingen die goed gaan. Dat je wéét wat goed is om te doen. Of je het dan vervolgens doet, is een andere vraag. Er zijn altijd excuses en uitvluchten, soms ook gewoon heel heldere redenen, maar je wéét het. Intuïtieve kennis.

Paulus schrijft vanochtend aan een groep kersverse christenen in Kolosse:
Broeders en zusters, vanaf het ogenblik dat wij gehoord hebben welke liefde door de Geest in u gewekt is, houden wij niet op voor u te bidden. Wij smeken God u alle wijsheid en geestelijk inzicht te schen­ken, zodat gij zijn wil volledig verstaat en een leven leidt dat de Heer waardig is en Hem in alles behaagt. Moogt gij vruchten voortbrengen van actieve goedheid op allerlei gebied en tevens toenemen in de waarachtige kennis van God.

Het zijn weer van die onmogelijke Paulinische zinnen, maar het gaat hier in deze paar regels twee keer over kennis. Toenemen in de waarachtige kennis van de Eeuwige en inzicht krijgen om de wil van die Eeuwige volledig te begrijpen. Dat zijn nogal ronkende woorden en beloftes. Dat je wéét wat God zou willen? Ik word altijd heel erg voorzichtig als mensen zoiets zeggen. Dat is meestal reden om je rap uit de voeten te maken of een paar flinke scheppen zout mee te nemen om op de uitspraken te leggen die dan volgen. Wie ben jij dan om te weten wat God zou willen, ga toch weg.

En dan staat hier, als verlangen en belofte en hoop: dat de liefde die in je is gewekt, dat Paulus hoopt dat die liefde opgevolgd wordt met wijsheid en inzicht, met begrip en kennis, met goedheid en weten wat goed is. Liefde heeft blijkbaar inzicht nodig en toewijding heeft kennis nodig en begrip. Liefde en liefhebben is geen makkelijke roze wolk, vraag het maar aan iedereen met een langdurige relatie – het vereist inzicht, en kennis, domweg boeken lezen en podcast luisteren om te begrijpen waar je in bent beland en hoe dat werkt en waarom de dingen gaan zoals ze gaan.

Conclusie van vandaag: Liefde heeft inzicht nodig en het goede doen zou bij voorkeur gepaard moeten gaan met een inzicht in het grote verhaal van de wereld (ofwel waarachtige kennis van God). Dat neem ik mee de dag in. Dat ik weer opnieuw met nieuwsgierigheid wil leren begrijpen hoe het zit, waarom de dingen gaan zoals ze gaan en wat mijn rol daarin is, wat de rol is van de gemeenschap waar ik deel van uitmaak en hoe we samen iets kunnen begrijpen van wat zo groots hier ‘de wil van God’ genoemd wordt. Blijkbaar is dat binnen het bereik van ons mensen. Het begint met liefde en het goede doen, dat zijn de eerste stappen op de route – en dan is het zaak een goed verstaander te worden, inzicht in de wereld en een intiem leren kennen van wat weleens de wil van God zou kunnen zijn. De wil – of het verlangen – of de hoop. Niet de eisende wil van een moralistische God met een meetlat en een knuppel, maar het verlangen van de Schepper, de hoop van de helende, kwetsbare Jezus van Nazareth en de levengevende kracht van een Geest die door de wereld dwaalt.

Zoiets vanochtend. En dat dan weer op aarde brengen in het gewone leven van deze donderdag. Een hele goede donderdag gewenst vandaag en vrede, en alle goeds. 

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--