Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Inshallah

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Inshallah – PopUpGedachte woensdag 23 februari 2022

Mijn Arabisch is op z’n minst een beetje roestig, maar Inshallah ken ik nog net. Zo God wil, zegt de devote of minder devote moslim. Soms als stopwoordje, soms met de meest intense hoop. En ook de Arabische christen. Het is het Deo Volente, maar dan in de lingua franca van het Midden Oosten. Thuis was het goede gewoonte om dat overal bij te vermelden, Deo Volente want wist jij veel wat er zou gebeuren. Elk voornemen moest eigenlijk vergezeld gaan van een Zo De Here Wil. Dus Zo De Here Wil en wij leven, komen we dan en dan bij elkaar om de verjaardag te vieren van die en die. Dat is dan de tekst voor de meer formele uitnodiging. Soms wordt er op een appje gereageerd met: wij zijn er bij, DV. Deo Volente, Inshallah. En op een gegeven moment voelt dat overdreven. Je kunt de hele tijd je wel afvragen of de Here het allemaal wil, maar wat schiet je ermee op? Je doet toch gewoon een voornemen, je maakt plannen. En als de Here het niet wil, merk je het wel. Daarbij: het kan ook nog zijn dat Allah, God of de Here het wél wil, maar dat iemand anders er een stokje voor steekt. Wie gisteravond naar het Leidseplein wilde om een Iphone te kopen om daar DV een Iphone te kopen – al is dat misschien wel een godslasterlijke toevoeging van DV, want verdraagt de totaal overgewaardeerde, in ellendige omstandigheden gecreëerde telefoon zich wel met de godsnaam – die kwam er gisteravond niet in. En het gaat weer een beetje ver om gisteravonds ellendige gijzeling op het conto van de Eeuwige te schrijven om te voorkomen dat jij die telefoon ging fiksen.

Waar komt het vandaag? In de christelijke traditie uit deze tekst, een stukje uit de brief van Jakobus.

Broeders en zusters, gij die zegt: 'Vandaag of morgen gaan zij naar die en die stad,wij zullen er een jaar doorbrengen en handel drijven en geld verdienen...,' gij weet niet eens wat de dag van morgen zal brengen! Wat is uw leven? Een nevel die een ogenblik verschijnt om weldra te ver­dwijnen. Gij zoudt moeten zeggen: 'Als de Heer het wil, zullen wij in leven zijn en dit of dat doen ...' In plaats daarvan bluft en snoeft ge vol overmoed; al die grootspraak is verkeerd. Wie goed zou kunnen doen maar het nalaat, doet zonde.

Jakobus komt hier met een bewustwordingstip tegenover optimistische mensen. En dan met name de overmoedige handeldrijvers onder hen, de mensen die wel even de wereld gaan veroveren met een product, of die op weg zijn via de tien stappen van succesvol ondernemerschap, naar de top van de apenrots. Zij die stellen dat je moet geloven in wie je bent en wat je doet, moet uitspreken wat je gaat bereiken en daar heilig van overtuigd zijn, zij die stellen dat hún product het antwoord is op alle vragen. Die moeten wat Jakobus een zinnetje gaan invoegen. Het is hier tijd voor Inshallah voor de ondernemers, voor de doelgerichten, voor de maakbaarheidsdenkers van deze wereld. Overigens ook prima om het ook in te voegen bij de verjaardagsuitnodiging hoor, want we zijn allemaal ergens maakbaarheidsdenkers.

En waarom is het belangrijk om te realiseren dat je totaal geen idee hebt of je zult bereiken wat je denkt te zullen bereiken? Dat het leven zo onvoorspelbaar is dat je er werkelijk geen peil op kunt trekken? Het stukje in Jakobus eindigt het met mysterieuze zinnetje ‘wie goed zou kunnen doen maar het nalaat, doet zonde’. Het lijkt geen enkel verband te houden met het voorgaande Inshallah-betoog. Behalve misschien dit:

Wie alleen maar de stralende horizon in het oog heeft, vergeet de wereld om zich heen. Wie de telefoonmarkt wil veroveren met het nieuwste model kan niet al teveel rekening houden met degenen die de grondstoffen uit de aarde moeten halen. Je zou iets goeds voor hen kunnen doen, maar je laat het na want de winst wacht. Da’s zonde, zegt Jakobus dan. Inshallah is niet alleen voor de vromen, het is voor degenen die zich willen oefenen in het heen-en-weer-kijken tussen horizon en de wereld direct om hen heen. En als het maar de vraag is of je de horizon gaat halen, want wie weet of je er dan uberhaupt nog bent, krijgt wat meer ruimte om links en rechts te doen wat goed is. En nodig. Deo Volente dus maar weer, opdat we niet het heden offeren aan een toekomst op losse schroeven maar vandaag leven in liefde en aandacht.

Tot zover de PopUpGedachte van vandaag. Een hele goede, liefdevolle woensdag gewenst – en vrede, en alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--