Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | De publieke opinie

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Goedemorgen en van harte welkom bij de PopUpGedachte van Lazarus Staat Op. Ik ben Rikko Voorberg, tussen 6 en 7 ’s ochtends schrijf ik voor mezelf een ochtendoverweging om de dag bewust mee te beginnen. Die deel ik graag met je

De publieke opinie – PopUpGedachte vrijdag 13 december 2019

Het maakt nogal uit hoe de wind waait. Je leunt er de ene kant tegenin of de andere kant, laat je meewaaien of tornt er tegenop. Het tempo van de meewaaier is enorm, wie er tegenin hangt moet duwen en sleuren en hopen dat hij of zij ergens komt. Het is simpele natuurkundige logica die in het echte leven nogal bepalend is voor welke keuzes we maken. De weg van de minste weerstand is nu eenmaal de snelste. Levert soms allerlei vormen van kortsluiting op, maar toch: wie wil nu zijn leven lang tegen de wind opboksen.

Wat mensen denken, wat de cultuur je heeft meegegeven, het is zo bepalend voor wat we doen. We willen graag van betekenis zijn, maar wat is dan betekenis anno nu. Succes hebben is ook relaxed, maar wat is dan succes? Allemaal in meer of mindere mate een zaak van publieke opinie en die is zowel ondefinieerbaar als onbetrouwbaar. Niemand is er op aanspreekbaar, toch is die overal zichtbaar aanwezig. Of het nu gaat om vluchtelingenbeleid, vegetarisch eten, dat hoger opgeleid betekent dat je beter bent, en ga zo maar door.

Vandaag zegt Jezus dit over de reactie van de publieke opinie in zijn tijd op het werk van hemzelf en van de asceet en woestijnheilige Johannes de Doper: “Johannes komt, eet niet en drinkt niet, en ze zeggen: Hij is van de duivel bezeten! De Mensen­zoon komt, eet en drinkt wel, en ze zeggen: Kijk die gulzigaard en wijndrinker, die vriend van tolle­naars en zondaars! Maar de wijsheid vindt haar rechtvaar­dig­heid in haar werken.'

Publieke opinie is machtig invloedrijk, onnavolgbaar en onbetrouwbaar. We zijn zó geneigd om ons te laten bepalen door de feedback die ons de hele tijd direct of indirect bereikt, maar Jezus koppelt het los.

Ik ben momenteel in Bosnië en zie de verwoestende werking van publieke opinie op medemenselijkheid. De afgelopen dagen schreef ik hier al over de ellende die ontstaat als Europa claimt dat er ‘geen draagvlak’ is voor het opvangen van vluchtelingen. Een ongelofelijk lelijk zwaktebod, waar beleidsmakers zich laf achter kunnen verschuilen. Gisteren namen we de trein van Sarajevo naar het noorden, naar de grens. Vluchtelingen die ook die trein namen, werden door de conducteurs naar rij-stel 1 en 2 gebracht. Met alle vriendelijkheid, maar daar mochten ze zitten. We spraken met hen, deelden water of eten en mengden ons. En toch, de hele reis had je treinstellen met vluchtelingen en de andere treinstellen.

Toen we aan het eind het treinpersoneel vroegen waarom, zeiden ze: de mensen zijn bang. Ja, jullie niet. Maar de Bosniërs wel. En er wil weleens een vechtpartij zijn. Ik vind vechtpartijen ook niet leuk, maar herinner ze me tussen allerlei mensen in allerlei treinen in Nederland. Maar als de publieke opinie tegen ze is, dan is er geen andere weg dan de wagon één en twee. En dan is er geen mogelijkheid meer om op andere gedachten te komen dan de publieke opinie, want de keuze om ze in aparte wagons te laten zitten, heeft het vooroordeel zojuist bevestigd.

Het is lastig genoeg voor het treinpersoneel, het waren vriendelijke mensen. Maar publieke opinie is niet mooi, noch een fundament om de handelwijze op te bouwen. De wijsheid van de handelwijze bewijst zichzelf. Momenteel bewijst de handelwijze van Europa haar ongelofelijke dwaasheid. Er komen minder vluchtelingen Europa binnen, dat is waar.  Maar de woede tegen hen groeit en de ellende van de vluchtelingen ook. De dwaasheid vindt haar bewijs ook in het resultaat van haar eigen werken, zou je kunnen zeggen.

En wat is dat voor mij? Dit weekend, deze dag? Allereerst het besef dat de wijsheid van de keuze in het leven, de dagelijkse keuze, zichzelf bewijst. Publieke opinie of niet. En ten tweede om niet de mopperaar te worden die mensen die wél opstaan onderuitschoffelt als te lichtzinnig, te zwaar op de hand, te gestoord, te naïef, te drammerig. Want zou iemand die zo commentaar heeft gegeven ooit zelf nog durven op te staan?

Tot zover. Veel goeds en veel wijsheid gewenst deze dagen. Maandag weer een nieuwe PopUpGedachte hier vanuit Bosnië. Voor nu, vrede. En alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--