Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | We weten genoeg

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

We weten genoeg – PopUpGedachte 14 mei 2021

We weten nauwelijks iets. Of beter gezegd, we weten heel veel, maar hoe meer we weten hoe meer we beseffen dat de veelheid van ons weten maar een klein fragmentje is van wat er te weten is – en van wat heel fijn zou zijn om te weten. We hebben eigenlijk nog steeds geen idee hoe Covid precies werkt. Heel de mensheid heeft erover nagedacht, alles is ingezet, onderzocht, nu al meer dan een jaar. En weten maar een heel klein beetje, vaccineren op hoop van zegen en bidden dat het voorbijgaat. We weten dat we plek nodig hebben om te leven, maar niet hoe we een oorlog om plek om te leven moeten voorkomen, sterker nog: we zien een nieuwe oorlog bijna beginnen en moeten onze stinkende best doen om een beetje te begrijpen waar die oorlog vandaan komt, wat in godsnaam dat militair oppermachtige Israël beweegt om zo tekeer te gaan al zo lang – en wat de Palestijnen beweegt en wie er waarachter zit. Het duizelt om zelfs maar te beginnen in kaart te brengen wat er speelt. We weten niet hoe lief te hebben, we weten niet wat te geloven. Dat is niet helemaal waar natuurlijk, we weten wel iets – maar met dat wat we weten komt altijd het besef van de enormiteit van wat we niet weten. Dus hoezo, we weten genoeg.

Jezus zegt het vanochtend tegen zijn leerlingen. Het is vandaag de dag na Hemelvaart, dat moment dat de rabbi in de verhalen na kruisiging, opstanding en uitleg vertrekt uit de levens van de leerlingen, althans fysiek. En dat is precies hierom: ze weten genoeg. Dit staat er:

“Ik heb u alles meegedeeld wat Ik van de Vader heb gehoord. Niet gij hebt Mij uitgekozen, maar Ik u en Ik heb u de taak gegeven op tocht te gaan en vruchten voort te brengen, die blijvend mogen zijn.”

Zo schrijft Johannes in zijn weergave van het werk van de Man van Nazareth. Dat hij zei voor zijn vertrek: Ik heb alles gezegd. Het is klaar. Je weet genoeg. En de samenvatting van wat er te weten is, dat is dit: heb lief. Ofwel: heb lief en doe dan wat je wilt. Dat is een recept voor ongelukken, want heel veel shit komt voort uit liefde, eigenliefde, liefde voor het land, een vlag, liefde voor status, imago. Er zijn allerlei liefdes die nogal wat verdieping kunnen gebruiken, maar goed – daarom kwam JC een aantal jaar met die leerlingen optrekken en hij zegt dus nu: je weet genoeg. En dat is aan mij om te zeggen, want ik heb jullie uitgekozen. Je hebt niet zelf gesolliciteerd, een leerplan uitgerold, doelstellingen beschreven of wat dan ook – dus het is niet aan jou om te evalueren. Ik zeg jullie, die ik handmatig heb uitgekozen dat je genoeg weet om mijn rol over te nemen – om mij te zijn op aarde. Dus ga maar op pad.

In al het niet weten van nu mag dit misschien een troost zijn of het verhaal dat we onszelf mogen voorhouden. 1) jij bent gekozen, je hebt niet gekozen. Als je geraakt wordt door spiritualiteit, geweten, verantwoordelijkheidsgevoel, geloof, hoop, liefde – dan, zo zou je kunnen concluderen, heeft een externe stem je hart geraakt, bén je uitgekozen, dan ben je geroepen. En 2) als je een beetje weet wat de leerlingen van de man van Nazareth weten, dan weet je genoeg. Wat je dan weet? Wat liefde is, hoe onvoorwaardelijk dat is, dat het verweven is met rechtvaardigheid en de weigering om vergelding te zoeken, dat het kwetsbaar is en dat erin genezing mogelijk is.

Ik hou het mezelf dan vanochtend maar voor: uitgekozen te zijn en ten diepste genoeg te weten. Dus doen wat het hart, het geweten, de liefde je vraagt – met vallen en opstaan en al lerende. Je weet niet alles maar genoeg. Het lange wachten van de mensheid is voorbij; tijd om lief te hebben. Tijd voor grondig verzet tegen onrecht. Tijd om te erkennen dat oneerlijkheid, onderdrukking, geweld, slavernij, discriminatie, onvrijheid ten dode opgeschreven zijn in deze wereld en dat het tijd wordt om die verder en verder uit ons leven te bannen als onkruid waarvan we de verdelgingsmethode weten – we hoeven alleen maar vol te houden. De velden staan al vol van de groei van wat goed is. Zie het wuiven in het ochtendlicht.

Tot zover de popupgedachte van vandaag. Een hele goede vrijdag gewenst en alvast een goed weekend. Maandag ben ik er weer met een nieuwe popupgedachte en voor nu: vrede gewenst, en ale goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--