Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus stopt: 'Dit bericht viel rauw op mijn dak'

'Hebben alle zoekers onderdak?' vraagt TimZingt zich af

Lazarus is niet meer. Dit bericht viel rauw op mijn dak. De vertrouwde Lazarus-nieuwsbrief valt niet langer dagelijks op mijn digitale deurmat.

Deel:

Ik las hem lang niet altijd, maar vaak was ik wel gecharmeerd van de open blik, de originele nieuwe wegen en de kritische kijk op de evangelicale traditie. Soms gaf het me een nieuwe naam om te onthouden, nieuwe titels om te lezen. En dat is nu voorbij.

Voor iedereen die zich afvraagt waar ik het over heb: Lazarus was het online platform van de EO voor zoekers, twijfelaars en critici. Voor hen die ondanks dat als satellieten om het christelijk geloof heen blijven cirkelen, op zoek naar nieuwe invalshoeken. Een lastig te grijpen groep die steeds groter wordt: millennials die de kerk en het vast-en-zeker-geloof van hun jeugd zijn kwijtgeraakt. Een groep mensen die het kerkshoppen moe is en zelfs in Mozaiek niet kunnen aarden. Een lastig te begrijpen groep ook. Lazarus is een ingewikkeld persoon; stelt vervelende vragen over je toch zo heldere Bijbelgetrouwe opvattingen, praat gewoon door je worshipmomentje heen en loopt weg tijdens de ministry. Maar het geloof in God verliezen lukt ze niet.

Ik vond het destijds gaaf dat de EO een platform aan hen bood, juist omdat deze groep zo lastig landt en al helemaal moeilijk bindt of wortelt. Met een heuse Lazarus-tour in allerlei kroegen werd Lazarus gelanceerd en ontstond er een soort community. Vrijblijvend en niets verplicht. Ze drinken af en toe een biertje en worden dan Lazarus van de goeie gesprekken, maar bouwen geen kerken. Lazarus is van nature niet zo trouw en heeft moeite met commitment. Het is de inherente zwakte van de beweging.

Officieel stopt Lazarus omdat ‘het onderliggende thema van Lazarus: geloven én vragen, inclusief de rafels die erbij horen, inmiddels binnen de EO breder omarmd is’. Missie volbracht dus? Zijn de vragen beantwoord? Hebben alle zoekers onderdak? Zijn de critici uitgezeurd? Iets in mijn onderbuik zegt dat het te maken heeft met de ijzeren mediawetten die sturen op aantal likes en unieke paginabezoekers. Genekt door de ontrouw van de eigen community? Wie zal het zeggen?

Lazarus is niet meer en dat is sip. Ik houd me maar vast aan wat elke (klein)gelovige weet: Lazarus staat altijd weer ergens op.

Geschreven door

TimZingt

--:--