Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Het Vermoeden over alzheimer, 40-dagenkalender en het Rotterdamse filmfestival

Deel:

We kijken alvast vooruit richting de lijdenstijd met de 40-dagenkalender van Tear, tippen een bijzondere Vermoeden-uitzending, een docu met denkbeelden over het hiernamaals en het filmfestival van Rotterdam. 

Jong en alzheimer…

In Het Vermoeden heeft Marleen Stelling een indrukwekkend gesprek met Christa Reinhoudt. Ze is nog geen vijftig, maar bij haar is de ziekte van Alzheimer geconstateerd. De ziekte zet haar leven in een compleet ander licht. ‘Ik heb geen perspectief meer’, zegt Christa. Ze droomde weleens over haar pensioen, maar dat gaat ze niet meer meemaken. Ze heeft haar baan als coördinator van een inloophuis moeten opgeven. Thuis moet ze steeds meer zaken uit handen geven. Dat ze onlangs de verjaardag van haar man vergat, maakt pijnlijk duidelijk hoe de ziekte vordert. Haar geloof was voor Christa altijd een inspiratiebron, maar op dit moment begrijpt ze weinig van God. ‘Ik voel me nu niet gezien door God.’
Toch staat ze iedere morgen weer op. Het Vermoeden is zondagochtend 21 januari te zien op NPO2 om 11.30 uur.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

40-dagen bewustwording

Op 14 februari is het Aswoensdag: het begin van de 40-dagentijd. Ook dit jaar brengt hulporganisatie Tear een kalender uit die je in deze periode kunt gebruiken. Acht schrijvers (waaronder Rikko Voorberg, Martine Vonk en Mirjam van der Vegt) proberen je elke dag een nieuw inzicht mee te geven. Bij de kalender zit ook een speciaal schriftje, zodat je er ook met je gezin aandacht kunt besteden aan de lijdenstijd. Voor slechts 3,95 krijg je ‘m thuisbezorgd. Bestellen kan hier.

Verdoemd?

Veel christenen geloven in de hel: als tegenovergestelde van de hemel. Een plek waar het op z’n zachts gezegd niet fijn is. Maar klopt die opvatting eigenlijk wel? In de docu Hellbound (Verdoemd in het Nederlands) komt deze vraag aan de orde. Documentairemaker Kevin Miller is langsgegaan bij diverse Amerikaanse voorgangers (van Mark Driscoll tot Rob Bell en Brian McLaren) en filmt ook bij een demonstratie van de beruchte Westboro Baptist Church. Meer over de docu kun je hier lezen.
De docu op dvd is nu in het Nederlands ondertiteld en hier te bestellen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Film in Rotterdam

Aanstaande woensdag begint het filmfestival Rotterdam. Om een beetje te kunnen kiezen uit het enorme aanbod, tippen ze bij de VPRO alvast de 20 beste films. In de Volkskrant kun je een verhaal lezen over de bijzondere openingsfilm: Jimmie. Regisseur Jesper Ganslandt trok met zijn 4-jarige zoontje door Europa als Vluchteling. Alle info over het filmfestival vind je hier.

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--