Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: 40-dagen boek, remonstrantse glossy en een runaway non

Deel:

Een gratis leesplan voor de 40-dagentijd, een nieuwe glossy en een Middeleeuwse runaway non. Dit zijn de wekelijkse lees- en kijktips van Lazarus.

40 dagen Johannes

Schermafbeelding-2019-02-15-om-14.47.40

Wil je bewust toeleven naar Pasen? Ook het Nederlands Bijbelgenootschap wil je daarbij helpen met een leesplan om je in 40 dagen door het evangelie van Johannes te leiden. Er is een gratis online leesplan waarvoor je je kunt aanmelden, maar je kunt nu ook een gratis 40-dagenboek bestellen. Daarin vind je overdenkingen, bezinningsvragen en doe-opdrachten. Op=op, dus wees er snel bij.

Remonstrantse glossy

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht plaatsvond. Het is ook 400 jaar geleden dat op die Synode werd besloten dat er voor de ‘rekkelijke gelovigen’ of remonstranten geen plaats meer was in de protestantse kerk. De remonstrantse dominees werden letterlijk in een kar geladen en de grens overgezet. Dat was echter niet het einde. Daarom vieren de Remontstranten hun verjaardag met een prachtige glossy ‘Get Out’. Met verhalen over de kernwaarden van de remonstranten, een interview met minister Wopke Hoekstra en een prachtig dubbelgesprek tussen Christa Anbeek en Inez van Oord. Vanaf 1 maart is-ie verkrijgbaar.

Geen remonstrant? Dan kun je ‘m hier bestellen.

Middeleeuwse runaway non

Engelse historici van de universiteit van York hebben een bijzonder verhaal ontdekt over een non, die in de Middeleeuwen haar eigen dood in scene zette en zo het klooster en celibaat ontvluchtte. Of in de woorden van de bisschop die het optekende ‘de weg van de vleselijke lust koos’.

De historici ontdekten de brief uit 1318 in de bisschoppelijke archieven. In de brief waarschuwde toenmalige bisschop Melton de deken van Beverly over het schandalige gerucht over de benedictijnse non Joan, die deed alsof ze ziek was, een dummy maakte die op haar leef en zo iedereen om de tuin leidde en ontsnapte. Je leest het hele verhaal hier.

Trey Pearson na zijn coming-out

Trey Pearson was zanger van christelijke band Everyday Sunday. In 2016 maakte hij via een brief bekend dat hij gay was en daar al 20 jaar in het geheim mee worstelde. Zijn hele leven stond op z’n kop: hij scheidde van zijn vrouw en werd geweigerd op christelijke muziekfestivals. In dit interview vertelt hij hoe het nu met hem gaat.

kijktip: Morgen (zaterdag 16 februari) blikt Jacobine Geel met diverse betrokkenen terug op het kerkasiel. De uitzending begint om 17.35 uur op NPO 2.

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--