Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Anna Krijger in Onderweg, gratis Movies that Matter films en het bijzondere verhaal van Femma

Films, podcasts en leesvoer: ook deze week vind je hier weer een verzameling van de meest interessante tips die deze week voorbijkwamen.

Deel:

Podcast Lifequest met Carola Houtekamer en Gerko Tempelman

In de podcast Lifequest wordt maandelijks een gesprek gevoerd over vragen en dilemma’s in het leven. Zo is bijvoorbeeld onderzoeksjournalist Carola Houtekamer te gast die praat over de onrechtvaardigheid in ons land. Zo ziet ze hoe multinationals handig de mazen van de wet vinden. En hoe komt het dat juist kwetsbare mensen worden vermalen door een systeem dat hen zou moeten beschermen? Verder kun je een aflevering met filosoof Gerko Tempelman horen. Hij verloor zijn geloof, maar niet helemaal. Hij vertelt openhartig over de dood en wederopstanding ervan. 

Lifequest vind je onder andere op iTunes en Spotify.

Journalist/schrijver Anna Krijger over geloof, religie en dierenrechten 

Anna Krijger ken je misschien van de blogs die zij op Lazarus schreef of van haar boek Hipsters, baarden, martelaren. Zaterdagavond kun je haar beter leren kennen in het radioprogramma Onderweg. Anna groeide op in een seculier gezin en sloot zich als correspondent in Jeruzalem aan bij de Lutherse kerk: ‘God was een man met een witte baard, dat beeld verdween’. Ze vertelt aan presentator Elsbeth Gruteke over haar studie Arabisch, haar enthousiasme voor dierenrechten, geopolitiek en over haar pleegzoon. 

Het programma wordt uitgezonden op zaterdag 9 mei van 22 tot 23 uur via www.nporadio5.nl/onderweg. Daar kun je het ook later terugluisteren.  

Femma, prooi van een mensenredder

De 92-jarige Femma Fleijsman-Swaalep is een van de laatste Auschwitz-overlevenden in Nederland. Haar leven is voor een groot deel beïnvloed door Hans Calmeyer, een Duitse jurist. Deze man was beheerder van de lijst waarop de namen staan van mensen die voorlopig niet zouden worden gedeporteerd. Femma vertelt hoe haar naam verdween van die lijst door toedoen van Calmeyer, die later nota bene een onderscheiding kreeg van Yad Vashem. In de indrukwekkende documentaire Het raadsel van Femma. Prooi van een mensenredder is haar verhaal te horen en Els van Diggele schreef haar verhaal op een gelijknamig boek. Het boek is hier te bestellen en kost € 20. 

Gratis filmavond met Movies that Matter en Pakhuis de Zwijger 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Heb je zin in een goede film? Het Movies that Matter-festival organiseert samen met Pakhuis de Zwijger vier gratis vertoningen van films uit de festivalselectie van dit jaar. Bij elke film is een live verdiepingsprogramma met filmmakers. 

De vier films zijn:

Little Germans (12 mei, 20 uur) (zie ook de trailer hieronder) 
Stop Filming Us (19 mei, 20 uur) 
Even After Death (26 mei, 19.30 uur)
Winter Journey (2 juni, 20 uur) 

Als je op de links klikt, zie je het scherm voor de life-vertoning. Je kunt de films 48 uur voor en na de vertoning bekijken.

In memoriam: Rachel Held Evans 

Deze week was het een jaar geleden dat de Amerikaanse schrijfster Rachel Held Evans overleed. Ze werd door haar vrienden en collega’s herdacht in dit prachtige verhaal en vriendin Nadia Bolz Weber deelde de indrukwekkende preek die ze hield tijdens de afscheidsdienst van Rachel. De moeite waard om na te lezen

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--