Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Expo ‘Vorm aan de Vecht’, onderzoek ‘Jesus in America’, Brené Brown over vreugde

Een bijzondere expositie in een voormalig klooster, een heftig onderzoek in Amerika, een gratis nieuw e-book van N.T. Wright en meer in deze Lazarus tipt.

Deel:

Bezoeken

Tentoonstelling in voormalig klooster

In het voormalige klooster Buitenplaats Doornburgh in Maarssen is vanaf 18 maart een bijzondere tentoonstelling te zien: ‘Vorm aan de Vecht’. Er wordt werk getoond van meer dan 65 kunstenaars: ontwerpers, fotografen en modeontwerpers zoals Jan Taminiau, Richard Hutten, Suzanne Jongmans (zie ook de foto hierboven), Job Smeets, Carla van de Puttelaar & Iris van Herpen die allemaal als thema verstilling en het vinden van rust hebben. Curator Nicole Uniquole selecteerde voor deze tentoonstelling makers die de kracht van de locatie versterken. Rode draad door de tentoonstelling is het dagritme van de zusters die ooit de priorij bewoonden, de regelmatige vormen in de architectuur van het voormalige klooster en structuren in de vormgeving.

Vorm aan de Vecht is te zien tot 25 september 2022. Meer info vind je hier.

Avond over Titus Brandsma

Deze week werd bekend dat Titus Brandsma heilig wordt verklaard. Brandsma was karmelietenpater, mysticus, maar ook hoogleraar filosofie. Hij was bovendien een verzetsheld door zijn protest tegen de nazi’s. Dat kostte hem zelfs zijn leven: hij werd opgepakt en naar kamp Dachau getransporteerd, waar hij in 1942 overleed. En zelfs daar stond hij bekend om zijn zorg voor anderen, bijvoorbeeld door verboden bezoekjes aan mensen die geëxecuteerd zouden worden.

Maak kennis met deze bijzondere man via Radboud Reflects waar theoloog Inigo Bocken, filosoof Christoph Lüthy en religiewetenschapper Peter Nissen in gesprek gaan over het leven van Titus Brandsma en het proces van zijn heiligverklaring. De avond wordt gehouden op woensdag 16 maart van 20-21.15 uur. Tickets kosten € 7,50.

Je kunt de avond live bijwonen, maar ook via de livestream. Hier vind je alle info en de ticketverkoop.

Lezen

Gratis e-book N.T. Wright

Wat bedoelde de apostel Paulus toen hij opriep tot eenheid van de kerk? Bedoelde hij dat je overal hetzelfde over moet denken? De bekende theoloog N.T. Wright denkt van niet. Hij schreef erover in ‘Church Unity’ en het e-book is nu gratis te downloaden via deze link.

Christenen zijn hypocriet, zeggen niet-gelovige Amerikanen

Een opmerkelijk onderzoek in Amerika: daar deed Ipsos onderzoek in opdracht van de episcopaalse kerk naar ‘Jesus in America’. De vragen waren heel divers. Zo blijkt dat 76 procent van de Amerikanen gelooft dat Jezus een historisch persoon is en 84 procent vindt hem een belangrijk spiritueel figuur.

Pijnlijk zijn de resultaten als gevraagd wordt naar associaties bij christenen. Christenen beschrijven elkaar als genereus, meelevend, liefdevol, respectvol. Anders-gelovigen en niet-christenen hebben echter andere associaties: hypocriet, oordelend, zelfingenomen en arrogant…

Bisschop Michael Curry van de episcopaalse kerk gaf in een interview toe dat het lastig was om deze feedback te krijgen. Maar, zei hij, ‘Je kunt alleen aan het genezingsproces werken als je een accurate diagnose hebt.’  

Luisteren

Zoeken naar vreugde…

Kun je nog vreugde voelen als er zoveel ellende om je heen is? Brené Brown merkte dat ze er moeite mee had en sprak met Karen Walrond, activist en schrijfster van The Lightmakers Manifesto. Volgens haar is het zoeken van vreugde, ook in moeilijke tijden, van essentieel belang. ‘Vreugde is wat ons eraan herinnert waar we voor vechten, het herinnert ons aan dat wat we de rest van de wereld toewensen.’

Je luistert ‘m o.a. hier:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom het lastig is om christen te blijven

Het is lastig om christen te blijven, zegt theoloog Peter Enns. Hij vroeg de luisteraars van zijn podcast The Bible for Normal People wat zij er lastig aan vonden en vertelt ook waarom hij zelf toch christen blijft.

Je vindt de podcast o.a. hier:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--