Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Lezing Malcolm Gladwell, Micha inspiratietour, onderzoek jongeren & geloof

Filmpjes van inspirators, een boeiend onderzoek waarin jongvolwassenen aan het woord komen over geloof en kerkverlating en inspiratie over geloof & duurzaamheid van Micha Nederland.

Deel:

Malcolm Gladwell in Nederland

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Auteur Malcolm Gladwell is volgende week in Nederland om op uitnodiging van School of Life te praten over zijn nieuwste boek: Talking to Strangers. Daarin laat de auteur zien waarom we anderen vaak niet zo goed begrijpen. Hij neemt je mee langs verwarrende ontmoetingen, ingewikkelde puzzels en fatale misverstanden

Gladwell is een Canadese auteur met maar liefst vijf bestsellers op z’n naam, waaronder twee internationale en hij is opgenomen in de Time 100 Most Influential People List. Zijn een-na-laatste boek ging over David en Goliath. Gladwell vertelde dat hij tijdens het schrijven van het boek zijn christelijke wortels weer onderzocht en erachter kwam dat hij het ‘krachtige en mooie van het geloof van zijn jeugd miste’ en zich weer gelovig noemde.

Er zijn nog kaarten voor de lezing van Gladwell: volgende week zaterdag 23 november in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Je bestelt ze hier.

Wil je met hem kennismaken? Dit is een TED Talk naar aanleiding van zijn vorige boek.

Inspiratie over geloven & duurzaamheid

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Heb jij ook last van duurzame keuzestress? Over wat je aantrekt, wat er in je koelkast ligt, hoe je vakantie viert? Micha Nederland, de organisatie die opkomt voor gerechtigheid, helpt je erbij met een inspiratietour over geloven en duurzaamheid. Op donderdag 21 november zijn ze in Drachten en op 22 november in Goes/Kapelle.

De avonden hebben een praktische workshop van Superwaar, je krijgt een kennismaking met de Micha Cursus, muziek van Schrijvers voor Gerechtigheid en gratis eerlijke koffie. De avonden beginnen om 20.00 uur.

Ga naar deze site om je aan te melden!

Onderzoek naar geloof en kerkverlating jongvolwassenen

World Vision, de christelijke humanitaire organisatie, heeft samen met onderzoeksbureau Barna Research een enorm onderzoek gedaan onder 15.000 jongvolwassenen tussen de 18 en 35 jaar uit 25 verschillende landen. Connected Generation heet het onderzoek.  

Een paar opmerkelijke resultaten:

  • 58 procent van de respondenten tussen 18 en 29 jaar, die opgegroeid zijn met een christelijke achtergrond, identificeren zich niet langer als christen of gaan niet meer regelmatig naar de kerk, ook als ze zich wel identificeren als christen.
  • Bijna de helft van de jongvolwassenen die de kerk hebben verlaten gaven aan dat ze actief waren in de kerk gedurende hun tienerjaren.
  • 47 procent van de respondenten met enige connectie met het christendom zeggen dat ze vinden dat de kerk hun antwoorden niet kan beantwoorden en niet kan omgaan met hun twijfel.
  • 80 procent van de jonge mensen die het christendom hebben verlaten, vinden het hedendaagse christendom anti-homo en 81 procent vindt dat het christendom veroordelend is.
  • 74 procent van de ondervraagden die aangeeft niet langer christen te zijn, vindt het christendom geen realiteitszin hebben.
  • 60 procent van de ondervraagden vindt dat het christendom consequent liefde voor mensen laat zien.

Peter Enns over twijfel

Het Amerikaanse zusje van Graceland Festival heet Wild Goose en onlangs hebben ze nieuwe video’s gepost van de lezingen van afgelopen zomer. Zoals deze van theoloog Peter Enns over twijfel.

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--