Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Philip Jenkins naar Nederland, Tom Holland in De Ongelooflijke Podcast & Jean Vanier misbruikte vrouwen

De Amerikaanse professor Philip Jenkins is op 11 maart in Nederland. Historicus Tom Holland vertelde over het belang van het christendom in de De Ongelooflijke Podcast en er was schokkend nieuws over L'Arche-oprichter Jean Vanier: dit zijn de belangrijkste reli-weetjes van deze week.

Deel:
afbeelding
afbeelding.

De Amerikaanse professor Philip Jenkins komt naar Nederland. Op 11 maart is hij op uitnodiging van de VU en het Wetenschappelijk Instituut van de Christen Unie in Nederland voor het symposium World Christianity, politics and public life.  

Het christendom is wereldwijd sterk aan het veranderen. Jenkins beschreef dat al in zijn boek The Next Christendom. Volgens hem verschuift het zwaartepunt van het christendom naar het zuidelijk halfrond. Wat betekent dat? Hoe ontmoeten noord en zuid elkaar? Wat is de rol van religieuze overtuigingen, maatschappelijke context en tradities in de verschillende manieren waarop christenen wereldwijd zich verhouden tot het publieke domein?
Anderzijds vindt de ontmoeting tussen noord en zuid ook plaats in binnenlandse contacten: er zijn inmiddels ongeveer een miljoen christenen met een migratieachtergrond in Nederland.

Naast een bijdrage van Philip Jenkins tijdens het symposium zijn er ook Nederlanse sprekers zoals Theoloog des Vaderlands Samuel Lee, Ruard Ganzevoort, Simon Ririhena, Godian Ejiogu, Michael Bakker, Klaas Bom en Jorge Castillo Guerra. Miranda Klaver verzorgt de panelgesprekken. Die dag is ook de presentatie van het boek Beelddragen van Madelon Grant. 

Wil je meer weten? Info over het programma en het bestellen van tickets kan hier.

Tom Holland over de heerschappij van het christendom 

Afgelopen week verscheen de Nederlandse vertaling van Domininion, het boek van de Britse historicus Tom Holland onder de titel: Heerschappij - hoe het christendom het Westen vormde. In het dikke boek vertelt Holland aan de hand van geschiedenisverhalen hoe het christendom Europa heeft gevormd, heeft veranderd en hoe het onze samenleving nog steeds beïnvloedt. 

Interessant? Hij was voor een korte promotie in Nederland en sprak met David Bogert en Stefan Paas van De Ongelooflijke Podcast over zijn boek en zijn ideeën. De podcast vind je hier.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Tom gaf ook een lezing in de Balie, die ze integraal online hebben gezet. Om even voor te gaan zitten!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Onderzoek: Jean Vanier misbruikte vrouwen 

Het was ook de week van schokkend nieuws uit het buitenland. De vorig jaar overleden filosoof en oprichter van de L' Arche gemeenschappen Jean Vanier blijkt in de periode van 1970 tot 2005 'manipulatieve seksuele relaties' te hebben gehad met minstens zes vrouwen.
Daarnaast is gebleken dat Vanier ook op de hoogte was van het seksuele wangedrag van de Franse dominicaan Thomas Philippe, die meerdere vrouwen heeft misbruikt en daarvoor uit het priesterambt werd gezet. Philippe was de geestelijke leidsman van Vanier. 

Het was de organisatie van Vanier, L'Arche, die een onderzoek instelde nadat er in 2014 meldingen binnenkwamen van seksueel misbruik. In een e-mail stelt directeur Tina Bovermann van de organisatie: 'Het is met pijn en vastberadenheid dat we de resultaten van dit onderzoek delen. Pijn, omdat er onschuldige mensen hebben geleden. Pijn omdat dit onderzoek jullie gaat schokken, leden en vrienden. Vastberadenheid, omdat de waarheid ertoe doet, omdat de waarde van ieder mens telt. Altijd, onvoorwaardelijk. Zeker wanneer iemand zoveel jaren is verwaarloosd en het zwijgen is opgelegd.'

40 tips voor de 40-dagentijd van Sarah Bessey 

Ben je nog op zoek naar hoe je de 40-dagentijd moet inrichten? Schrijfster Sarah Bessey publiceerde heel simpele tips waarmee je elke dag even stilstaat bij deze bijzondere tijd van bezinning in en inkeer. 

Zo is haar tip voor morgen: Bid voor je vrienden en voor je vijanden. Noem hun namen, spreek een zegen voor ieder van hen uit. Denk aan de persoon met wie je de meeste moeite hebt en bid voor diegene omdat het een geliefd kind van God is. 

Sarahs veertig tips vind je hier.

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--